A 2017. évi MOL Mester-M Díjait kiváló tanárok és edzők kapták meg. Ismerkedjen meg díjazottainkkal, nézze meg a munkásságukat bemutató kisfilmeket!

MESTER-M Művészet kategória

Halászné Veres Zsuzsa (1955) - zongoratanár, BUDAPEST

42 éve tanítja zongorázni a gyerekeket. A Tóth Aladár Zeneiskola tanszakvezetőjét a fővárosi zeneiskolák Zongora Tanszakvezetői Munkaközössége is szakmai vezetőjévé választotta. Tanítási gyakorlatot vezető mentortanárként igyekszik tudását, zenepedagógiai tapasztalatait továbbadni a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak, a jövő zongoratanárainak. Számos kiemelkedően tehetséges növendékét indította el a zenei pályán, jelenleg is több egykori tanítványa folytat zenei tanulmányokat itthon és külföldön. Nevéhez fűződik a népszerű "Családi koncertek" hagyománya is, ahol testvérek, szülők, nagyszülők, rokonok, a legváltozatosabb hangszer-összeállításokban élhetik át az együttmuzsikálás örömét. Ez a jó gyakorlat bekerült az újonnan létrehozott Magyar Alapfokú Művészetpedagógiai Értéktárba.

Szücsné Dr. Harkó Enikő (1962) - magyar nyelv és irodalomtanár, DUNAÚJVÁROS

A dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium kutatótanára és igazgatóhelyettese, aki 30 éve van a pályán. Diákjai közül az utóbbi öt évben 32 fő nyert dobogós helyezést és különdíjakat. A tanítás mellett szakmai napokat koordinál, ezeken előadásokat tart, pályaorientációt szervez, amelyre egyetemi képviseletet hív meg. Bírált tankönyveket, gyakorlókönyveket, írt érettségire felkészítő könyveket. Kész tanmeneteket, tanítási ütemterveket szerkesztett magyartanárok részére, digitális, interaktív tananyagokat diákoknak. A ?TÁRS-program ? önkéntes munka? keretében gimnáziuma mintaiskola lett. Önkéntesként a városi kórházban többek között szemműtött betegeknek olvastak fel tanítványaival. Apáczai Csere János-díjban, MTA - Pedagógus Kutatói Pályadíjban részesült.

Törökné Csécs Lenke (1951) - néptáncpedagógus, DEBRECEN

1965-től kezdődően az ország egyik legrégebbi és legelismertebb néptáncműhelyének, a Debreceni Népi Együttesnek volt táncosa, szólistája, tánckarvezetője, művészeti asszisztense. Vezette az együttes utánpótlás csoportjait, és megalapította az azóta is működő Főnix Néptáncegyüttest. A művészeti vezetőként általa igazgatott együttes számos hazai és nemzetközi szakmai siker mellett, több száz gyermekkel és fiatallal szerettette meg a magyar néptáncot. A Törökné Csécs Lenke által vezetett együttes fennállása alatt elnyerte a legrangosabb fesztiválok díjait, illetve a szakmai minősítő rendszerek elismeréseit. Többek közt Miniszteri dicséretben, Kiváló Szakmai Munkáért díjban, Debrecen város művészeti ösztöndíjban és EMMI - miniszteri elismerés a magyar művészetoktatás szakmai megújításáért díjban részesült.

MESTER-M, Tudomány kategória

Kónya Marianna (1968) - vegyész, kémiatanár, DEBRECEN

A debreceni Vegyipari Szakgimnáziumban fizikai kémiát, műszeres analitikát, laboratóriumi gyakorlatokat és kémiát tanít, igazgatóhelyettesként a szakmai képzés felelőse. Tanítványait a tanulmányi versenyeken, majd a technikusi végzettség megszerzése után a munkavállalásban, elhelyezkedésben is segíti. Egykori diákjai ma a vegyipar és a gyógyszeripar sikeres kutatói, dolgozói. Iskolájában a két tanítási nyelvű oktatás bevezetésében úttörő szerepet vállalt. Az International Baccalaurate System angol nyelvű képzésében a Tóth Árpád Gimnázium tehetséges tanulóinak emelt szintű kémiát tanít nagy lelkesedéssel. Gyógyszeripari szakemberek kérésére kollégáival kidolgozták, majd útjára indították a gyógyszeripari szaktechnikus képesítést. Munkáját Debrecen Megyei Jogú Városa a "Tehetséges tanulókért" díjjal ismerte el.

Simon Péter (1968) - fizikatanár, PÉCS

A pécsi Leőwey Klára Gimnázium fizikatanára, ahol megalapította a matematika-fizika speciális tagozatot. Az iskolát a magyar fizikaoktatás egyik fellegvárává tette, miközben nemzetközi szinten is elismert fizikatanárrá vált. Tanítványai közül sokan miatta választották a természettudományos pályát, többen már PhD fokozatokat is szereztek. Több, ma is gyakran használt tankönyv és feladatgyűjtemény társszerzője, a Fizikai Szemle folyóirat szerkesztőségi tagja. Tíz éve a fizika OKTV feladatkitűző bizottságának tagja. A Mikola Sándor Tehetségkutató Fizikaverseny főszervezője. A Nemzetközi Fizikai Diákolimpián három diákja képviselte Magyarországot, ahonnan többször arany- és ezüstéremmel tértek vissza.

Szőllősy László (1970) - földrajztanár, SZEGED

A Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium tanára számos tankönyv szerzőjeként a modern földrajzszemlélet meghonosításán dolgozik a magyar közoktatásban, mely a 21. században alkalmazható tudás elsajátítására ösztönzi a tanulókat. Óráit a játszva tanulás jellemzi, rendkívül jó stílusban, humorral fűszerezve éri el, hogy diákjai rá figyeljenek. Megmutatja, hogy a földrajz alapja egy speciális szemléletmód, mely az élet minden területét átszövi. Tanítványai már valamennyi magyarországi földrajzversenyen felállhattak a dobogó legfelső fokára; ketten a Nemzetközi Diákolimpiáról két bronzéremmel és egy dicsérettel tértek haza. Oktató-nevelő munkáját korábban a Pro Geographia-, két ízben Bonis Bona-, valamint a Pro Talento-, illetve a Szeged Ifjú Tehetségéért díjjal ismerték el.

Varga József (1955) - matematikatanár, KECSKEMÉT

1980 óta dolgozik középiskolai tanárként. Varga József a Bányai Júlia Gimnázium regisztrált és akkreditált kiváló tehetségpontjában végzi példaértékű munkáját. Évtizedeken át vezetett szakköröket, valamint több városi, megyei, országos és nemzetközi matematikaverseny szervezője. A Zrínyi Ilona - Gordiusz matematikaverseny feladatainak megalkotásában évente részt vesz. Egyaránt remekül készíti fel diákjait a versenyekre és az életre is. Tanítványai szinte valamennyi számottevő matematikaversenyen álltak már a dobogón. Munkaközösség-vezetőként matematikai szemléletével, pedagógiai módszereivel a teljes munkaközösség munkájára hatással van. Többek között elnyerte már a Kecskemét Oktatásáért díjat és a Bonis Bona-díjat.

MESTER-M Díj, Sport kategória

Haász Katalin (1966) - műugróedző, BUDAPEST

Haász Katalin gyerekkorában kezdte el a műugrást és sikeres versenyzőként kijutott a 1988-as szöuli olimpiára is. Ezt követően testnevelő tanári és műugró edzői végzettséget szerzett. Számos versenyzőt kinevelt, akik országos bajnoki címet szereztek, az ifjúsági Európa- és világbajnokságokon eredményesen szerepeltek, majd felnőtt Európa- és világbajnokságon vettek részt. Két versenyzőt is sikeresen felkészített az olimpiára. Tanítványa, Gondos Flóra 2009-ben a Budapesti Ifjúsági Európa Bajnokságon második lett 3 méteres műugrásban. A Kormos Villő ? Reisinger Zsófia páros három alkalommal lett bronzérmes felnőtt Európa Bajnokságon szinkron torony számban. 2005-ben megalakította saját egyesületét, a Rugóláb Lendület SE-t, hogy ezzel is segítse a klubba járó gyerekeket, sportolókat.

Korponai István (1957) - öttusaedző, SZÉKESFEHÉRVÁR

Korponai István 1983 óta vesz részt edzőként a Volán Fehérvár Öttusa szakosztály életében. Az évek során bejárta az összes vezetői tisztséget, megkapta a mesteredzői címet. Több mint 30 sikeres tanítványt segített az öttusában, és sportolói több mint 300 világbajnoki és Európa-bajnoki érmet szereztek különböző versenyeken. Napjaink legsikeresebb öttusázói, Kovács Sarolta és Demeter Bence életét a kezdetektől végigkísérte az ifi és junior érmeiktől, az olimpiai szerepléseiken át, Sarolta egyéni világbajnoki címéig. Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok öttusázó felkészülését szintén a kezdetektől fogva segítette, mindig mellette állt, meglátta benne a tehetséget és elkísérte az olimpiai aranyig. Emellett a Volán mostani edzőállományának szinte egészét segítette már nevelőedzőként.

Módos János (1934) - birkózóedző, SZIGETVÁR

Neve 65 éve egyet jelent a szigetvári birkózással. 1964-ben vette át a sikeres szigetvári birkózó szakosztály vezetését. Azóta több száz fiatalt nevelt saját gyermekeként, óriási sikereket elérve. Nagy kitartással és pedagógiai érzékkel a mai napig, 84 évesen is oktatja a fiatalokat. Sok fiatalt sikerült kiemelni a hátrányos közegből, alternatívát nyújtania számukra, egy nyitottabb, sikeresebb világ felé. Elhivatottan foglalkozik szegény sorsú, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel. 87 országos bajnokot és megszámlálhatatlan érmest, diákolimpiai bajnokot nevelt. Versenyzői 21 érmet szereztek Európa- és világbajnokságokon, valamint olimpián. Fia és unokája is birkózó lett. Fia szintén edzőként eredményes, unokája Módos Péter Londonban olimpiai bronzérmes volt.

Ismerkedjen meg 2016. évi díjazottjainkkal!

Ismerkedjen meg 2015. évi díjazottjainkkal!

Ismerkedjen meg 2014. évi díjazottjainkkal!

Ismerkedjen meg 2013. évi díjazottainkkal!

Ismerkedjen meg 2012. évi díjazottainkkal!

Ismerkedjen meg 2011. évi díjazottainkkal!

Ismerkedjen meg 2010. évi díjazottainkkal!

Ismerkedjen meg 2009. évi díjazottainkkal!

Ismerkedjen meg 2008. évi díjazottainkkal!

Ismerkedjen meg 2007. évi díjazottainkkal!