A 2015. évi MOL Mester-M Díjait kiváló tanárok és edzők kapták meg. Ismerkedjen meg díjazottainkkal, nézze meg a munkásságukat bemutató kisfilmeket!

MESTER-M Művészet kategória

Balla Tibor László (1959) - mélyrézfúvós művész és tanár Debrecen, Hajdúhadház

Balla Tibor László közel negyven éve folytat úttörő munkát, főiskolás éveinek utolsó szemesztereiben már tanított. Négy pályakezdő zenetanár kollégájával együtt alapították a tiszafüredi zeneiskolát. Harminc éven át vezette az időközben országosan és nemzetközileg elismertté vált Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekart. Először kézzel írta a kottákat, majd megtanulta a számítógépes kottagrafikát és a számítógépes stúdiófelvétel készítését. Egy, az Egyesült Államokban tett látogatása alkalmával megismerte a Yamaha-Methode módszert, mely alapján átdolgozta a hazai rézfúvós kottákat, ezeket sok kollégája használja az oktatásban. Számtalan növendéke nyert felvételt zeneművészeti szakközépiskolába, többen nyertek megyei versenyt és jutottak az országos mélyrézfúvós versenyek döntőjébe, majd később sokan választották hivatásként a zenei pályát.

Gorbunova Natalia (1960) - hárfaművész-tanár, Szeged

Gorbunova Natalia tíz év alatt nemzetközi hírű hárfaiskolát teremtett Szegeden. Tanítványai kimagasló eredményeket értek el nemcsak országos, hanem nemzetközi versenyeken is. 2014-ben az MTV komolyzenei tehetségkutató műsorában, a Virtuózokban két tanítványa, Tóth Bettina és Szauer Bianka is a döntőig jutott. Tanítványai országos és nemzetközi versenyeken is szép eredményeket érnek el. Natalia nevéhez fűződik a háromévente megrendezésre kerülő nagy nemzetközi ismeretségű Szegedi Nemzetközi Hárfaverseny, melynek ő a megálmodója és művészeti vezetője. Szintén nevéhez köthető a Tavaszi Hárfa Napok, mely évente kerül megrendezésre, itt világhírű hárfaművészek tartanak kurzusokat és koncerteket.

Dr. Kiszelyné Czibik Tünde (1962) - tánctanár, Veszprém

Dr. Kiszelyné Czibik Tünde történelem-népművelés szakon végzett pedagógus, illetve főiskolai végzettségű edző. Aktív RSG versenyző volt, aki huszonöt éve hozta létre a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdiót. A csapat állandó létszáma mára 3-400 fő között mozog. Óvodáskortól a felnőtt korig oktatja növendékeit, több ezer fő tanult nála az elmúlt negyed században. Czibik Tünde egy személyben tanár, szervező, koreográfus és ruhatervező is. Következetes, kitartó, szorgalmas, hozzáértő munkája, élete példa a gyermekeknek. Csoportjai működnek sok városban, rendszeresen részt vesz a határon túli magyar gyerekek táncos továbbképzésében Szerbiában. Tanítványai sokszoros Magyar- és Európa-bajnokok. Munkájával nem csak a táncolni vágyókat neveli, hanem célja az értő, táncművészetet szerető közönség megteremtése is.

MESTER-M, Tudomány kategória

Ábrám László (1960) - fizikatanár, Budapest

Ábrám László a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskolában tanít. Odaadóan figyel tanítványaira, világosan és érthetően, ezzel együtt szakszerűen fogalmaz, így a tanulók számára lehetővé teszi a könnyebb fejlődést. Tanítványai tiszteletik és szeretik, az év minden napján fordulhatnak hozzá kérdéseikkel. Mindig szívesen segít a diákoknak, a kérdezést leküzdhetetlen szokásukká teszi. A tehetségekre már az első adandó alkalommal felfigyel, és támogatja őket gimnáziumi pályafutásuk során. A versenyek előtti hajrákban minden nap felkészülésre ad lehetőséget. A versenyekre saját szabadidejét átcsoportosítva, mindig maga viszi el diákjait, ezt a vidéki versenyek esetében gyakran önköltségen oldja meg. Nagyon fontosnak tartja, hogy a nehezebb anyagi helyzetű diákjai is részt vehessenek a versenyeken. Tagja a Jedlik és a Mikola versenyek feladatkitűző bizottságának.

Dr. Futóné Monori Edit (1960) - biológia-kémia tanár, Debrecen

Dr. Futóné Monori Edit biológia-kémia szakos mestertanár harminchárom évnyi szakmai tapasztalattal. A tanári pályára hivatásként tekint, rendkívül céltudatos, kimagasló munkabírású, precíz, híve a 21. századi pedagógiának. Példát mutat a gimnázium tanulóinak, illetve vezető- és mentor tanárként a Debreceni Egyetemről hozzá kerülő tanárjelölt hallgatóknak is. Reál munkaközösség-vezető, egyetemi záróvizsga bizottsági tag, a Magyar Géniusz Tehetségsegítő Program oktatója és tankönyv írója, az emelt szintű biológia érettségi vizsgabizottságának tagja és elnöke. Óráit töretlen lelkesedéssel és dinamizmussal tartja. Gondot fordít arra, hogy tanítványai valamennyi kulcskompetenciáját fejlessze. Figyelmet fordít a kritikus gondolkodásra, a problémamegoldó képesség fejlesztésére. Az iskolában minden évben szervez és koordinál természettudományos projekteket, kutatásokat.

Kiss Róbert (1967) - informatika-matematika-kémia tanár, Kecskemét

Kiss Róbert a Bányai Júlia Gimnázium tanára, aki kiemelt figyelmet fordít a tanórákon kívüli tehetséggondozásra, a tehetséges diákok versenyekre való felkészítésére, különböző természettudományi és informatikai problémák megoldására. Az általa felkészített diákok rangos versenyeket nyertek, melyek között több nemzetközi és világverseny is megtalálható, ezek többsége a robotika területéhez kapcsolódik. Kezdeményezése nyomán indult el az iskolában a mára országszerte elismert Robotprogramozó Országos Csapatverseny, valamint a Kecskeméti Főiskolán a Mobilrobot programozó országos csapatverseny. Diákjai nemzetközi versenyeken is részt vesznek, többek közt a First Lego League komplex robotikai és természettudományi verseny megmérettetésein. Az általa felkészített csapatok az országos selejtezőket többször megnyerték, és a közép-európai fordulókban is szép eredményeket értek el.

Dr. Spissich László (1959) - matematika tanár, Pápa

Dr. Spissich László először középiskolai tanárként kezdett dolgozni Pápán, az 1990-es évektől magántanárként középiskolások versenyeztetését és egyetemisták vizsgára való felkészítését végezte. Jó pedagógiai érzéke korán megmutatkozott, középiskolás évei alatt rendszeres szakkörvezetői tevékenységgel kezdte el a matematika oktatását. Nagy figyelemmel, sok empátiával keresi meg a városban a tehetséges diákokat, akiknek rendszeres mentorálását vállalja. A tehetséggondozás hatékonyabb megvalósítása érdekében 2012-ben megalapította a város néhány matematika tanárával a pápai Észkerék Egyesületet. Céljuk, hogy a matematika iránt érdeklődést mutató, kreatív, általános és középiskolás diákok tehetséggondozását élményszerű matematikaoktatással végezhessék. Munkásságának első kimagasló sikerét Burcsi Péterrel érte el, aki kétszeres aranyérmes matematikai diákolimpikon lett.

MESTER-M Díj, Sport kategória

Borsodi Géza (1963)- kajak-kenu edző, Győr

Borsodi Géza a Győri Vízisport Egyesület kajak-kenu szakedzője több mint húsz éve. 1997-től 2008-ig a felnőtt maratoni válogatott szakági, majd vezető edzője férfi kajakban. Az utánpótlás korosztályban minden korcsoporttal dolgozott már a fiúknál. Versenyzői folyamatosan tagjai voltak a korosztályos válogatottnak, keze alól világ- és Európa-bajnokok kerültek ki. Tanítványait a sport alapvető szeretetére neveli, akiknek iskolai tanulmányait folyamatosan figyelemmel kíséri, kapcsolatot tart a tanárokkal. A rászoruló, hátrányos helyzetű vagy fogyatékkal élő gyerekeknek mindig és mindenben segít. Sokan a gyerekek közül második apukájukként tekintenek rá.

Flórusz János (1958) - judoedző, Miskolc

Flórusz János 1991 óta dolgozik edzőként. Személyiségét kezdetektől fogva a teljes odaadás és lelkesedés jellemezte, pályája során számtalan jó képességű versenyzőt juttatott el a válogatottságig. Az edzések gyakoriságát, színvonalát mindig tanítványai céljai alapján határozta meg. A versenyzők kinevelése mellett több judoklub megalapításában is közreműködött. 2012-ben hozta létre saját klubját, a Hell Miskolci Judo Clubot, melynek azóta is elnöke és edzője. Jelenleg 80 igazolt versenyző és több mint 200 utánpótláskorú gyermek judózik a klub színeiben. Legkiemelkedőbb tanítványa Gercsák Szabina, aki Ifjúsági-Olimpiai, Világ- és Európa-bajnok, Junior Világ- és Európa-bajnok és U23-as Európa-bajnok lett. A MOL Tehetségtámogató Program 2009 óta támogatja a riói kvótaszerzésre is esélyes fiatal versenyezőt.

Vedres Mátyásné Berecz Ilona (1947) - jégtánc edző, Budapest

Vedres Mátyásné Berecz Ilona 1974 óta jégtánc edző a budapesti Spartacusnál. 1980-tól 1995-ig a Magyar Országos Korcsolya Szövetség jégtánc szakág vezetője volt, 1989-től a Testnevelési Főiskola jégtánc szakelőadója, szakreferense. 2015-től a magyar szinkronkorcsolya válogatott szövetségi edzője és jégtánc szakreferens a Magyar Országos Korcsolya Szövetségnél. Pályafutása sikerekben gazdag: sportolóként kétszeres felnőtt magyar bajnok, Európa bajnoki nyolcadik helyezett. Edzőként számos magyar bajnoki győzelem és éremszerzés mellett tanítványai Junior Világbajnoki ezüstérmet és negyedik helyezést, Junior Grand Prix döntőn szintén negyedik helyezést értek el. Az Engi-Tóth jégtáncospárral három olimpián vett részt. Jelenleg utánpótlás neveléssel foglalkozik.

Ismerkedjen meg 2014. évi díjazottjainkkal!

Ismerkedjen meg 2013. évi díjazottainkkal!

Ismerkedjen meg 2012. évi díjazottainkkal!

Ismerkedjen meg 2011. évi díjazottainkkal!

Ismerkedjen meg 2010. évi díjazottainkkal!

Ismerkedjen meg 2009. évi díjazottainkkal!

Ismerkedjen meg 2008. évi díjazottainkkal!

Ismerkedjen meg 2007. évi díjazottainkkal!