A 2014. évi MOL Tehetséggondozásért Díjakat kiváló tanárok és edzők kapták meg. Ismerkedjen meg díjazottainkkal, nézze meg a munkásságukat bemutató kisfilmeket!

MOL Tehetséggondozásért Díj, Művészet kategória

Bernhardt Andrásné (1952) - hegedű tanár, Jászberény

Bernhardt Andrásné 1974 óta tanít, 1987 óta a jászberényi Palotásy János Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola hegedű tanára. Szakmája iránt elhivatott, a kötelezettségeken túl messzemenőkig szívén viseli a növendékek értelmi és érzelmi nevelését. A tehetségeket és a támogatásra szorulókat felkarolja, önzetlenül segíti. A roma növendékekkel és szüleikkel kifejezetten jó a kapcsolata. Tanítványai megyei és országos versenyeken szerepeltek szép eredményekkel. Volt tanítványai közül sokan a tanárnő bíztatására és segítségével választották a zenei pályát, lettek hegedűművészek, népzenészek, hegedűkészítők. Volt diákjai ragaszkodnak személyéhez és visszajárnak hozzá továbbképzős osztályába.

Kothencz Melinda (1974) - oboaművész-tanár, Pécs

Kothencz Melinda oboaművész, 2001 óta tanít oboát és kamarazenét a Pécsi Művészeti Gimnáziumban, ahol jelenleg igazgatóhelyettes, valamint furulyát és oboát a Kontrasztok Alapfokú Művészeti Iskolában. Gazdag és eredményes szakmai életútja alapján elmondható, hogy nemcsak meglátja a fiatal tehetségekben a lehetőséget, hanem eredményesen támogatja kibontakoztatásukat is. Kisiskolás koruktól a művészeti szakképzés befejező évfolyamáig neveli és oktatja a tehetséges oboa szakos növendékeket és zenei együtteseket, akik már maguk is számos fellépésen és versenyen bizonyítottak. Több hazai és nemzetközi versenyen kapott tanítványai által elért jó eredményekért felkészítő tanári díjat. Tanítványa Mohai Zsófia 2011 óta a MOL Tehetségtámogató Program tagja, a Virtuózok komoly zenei verseny középdöntőse volt 2014-ben.

Szalay József (1952) - rajz- és vizuális kultúra tanár, Budapest

Szalay József 1976 óta a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium rajz- és vizuális kultúra, művészettörténet és mozgókép-médiaismeret tanára, 2014-től immár nyugdíjasként. Országos szakértő a vizuális kultúra területén, az országos középiskolai tanulmányi versenyek előkészítő bizottságának tagja. Éveken át érettségi elnökként, vizsgabiztosként tevékenykedett. Középiskolai tanári pályája mellett a MOME és a PPKE mozgókép és médiaismeret vezetőtanára, az ELTE művészettörténet módszertan-tanára is volt. Diákjai rendszeresen eredményesen szerepeltek a különböző képzőművészeti és művészettörténeti versenyeken. Tankönyveket, tanterveket írt, lektorált. Empatikus készsége, türelme fémjelzi pedagógusi pályafutását. Tanítványai megkülönböztetett tisztelettel, szeretettel fordulnak felé. Sok tehetség köszönheti áldozatos munkájának rangos díjait, pályájának indulását. Természettudományos szaktanárok

MOL Tehetséggondozásért Díj, Tudomány kategória

Lengyel Lászlóné (1958) - matematika-kémia tanár, Nádudvar

Lengyel Lászlóné 1975-ben a nádudvari Kövy Sándor Általános Iskola elődjében kezdte meg több évtizedes tanári pályafutását matematika-kémia szakos tanárként. Lelkiismeretességének, kimagasló munkabírásának és töretlen lelkesedésének köszönhetően feladatait mindig maradéktalanul ellátta. Kezdettől fogva szívügye volt a tehetséggondozás, az új módszerek elsajátítása érdekében különböző továbbképzéseken vett részt. Tanítványai a megyei, az országos matematika és kémia versenyek helyezettjei voltak. Kiváló tanári munkáját több kitüntetéssel ismerték el. A tanárjelöltek kötelező külső tanítási gyakorlatukon szívesen választották vezetőtanáruknak. 2013 szeptemberétől nyugdíjas, de továbbra is figyelemmel kíséri volt tanítványait, a Curie Tehetséggondozó Alapítványban mai napig aktív.

Király Sándor PhD (1966) - informatika tanár, Eger

Király Sándor az egri Eszterházy Károly Főiskola, Neumann János Középiskola és Kollégium tanára több mint 20 éve. Évente több diákja jut be az országos tanulmányi versenyek döntőjébe, nevéhez számos OKTV-győzelem fűződik informatikából, programozásból, közgazdaságtanból, tanítványai ezüst és bronzérmes versenyezők lettek a nemzetközi informatikai diákolimpiákon. Többen köszönhetik neki, hogy informatikával kapcsolatos pályát választottak. Diákjai pályafutását a középiskola után is segíti. Részt vett a kétszintű érettségi kidolgozásában, társszerzője és lektora több, érettségire felkészítő tankönyvnek és feladatgyűjteménynek. A tanár úr triatlonozik, 2012-ben magyar bajnok lett korosztályában, négyszeres vasember. Köztársasági Elnöki Emlékérmes pedagógus.

Udvardi Imre (1958) - matematika-fizika, csillagászat, Budapest

Udvardi Imre 2004 óta tanít a budapesti Könyves Kálmán Gimnáziumban matematikát és fizikát. Tanítványai nagy arányban jutnak be az egyetemi képzésbe. Pedagógus szakvizsgát tehetséggondozó szakirányból szerzett. A gimnázium csillagászati obszervatóriummal rendelkezik, a tanár úr csillagászati szakkörei regionális szinten ismertek. 2012 óta a nemzetközi csillagászati diákolimpia magyar nemzeti csapatának egyik vezetője és felkészítője, a diákok egyéniben és csapatban is sikerrel szerepelnek a versenyeken. A tanári úr munkájáért Miniszterelnöki dicsérő oklevélben, az MTA dicséretében részesült. Emberi tulajdonságai, pedagógiai elkötelezettsége és szakmai felkészültsége egyaránt érdemessé teszik a díjra.

MOL Tehetséggondozásért Díj, Sport kategória

Kissné Orosz Edit (1958) - sportlövő edző, Budapest

Kissné Orosz Edit meghatározó alakja a magyar sportlövészet utánpótlás nevelésének. Keze közül sorra kerülnek ki Európa- és világbajnok sportlövők, olimpikonok. Az UTE-ben megismerteti a gyerekekkel a sportág alapjait, kíséri, segíti őket első versenyeiktől kezdve akár az olimpiáig. Sportági utánpótlás vezetőként is hatalmas odaadással és elszántsággal dolgozik. A fiatal sportolók mindig bizalommal fordulhatnak hozzá tanácsért, segítségért. Jelenleg több mint 25 utánpótlás versenyzővel foglalkozik szakedzőként naponta, köztük a siket olimpiai bajnok Biatovszki Mirával és az ifjúsági olimpiai bajnok Péni Istvánnal.

Martinkó Gábor (1957) - kenu edző, Budapest

Martinkó Gábor eredményes sportolói pályafutást követően kezdett el edzőként dolgozni, 2006-tól az Újpest kajak-kenu edzője, ahol a nulláról építette fel a kenus utánpótlásbázist. Tanítványai hatvan hazai bajnoki cím mellett több aranyérmet nyertek a korosztályos Európa- és világbajnokságokon, nemzetközi maraton versenyeken. (Schmidt Richárd 2012, 2013; Szabó Kristóf 2014; Dóri Bence 2014) Gábor az egészen kicsi gyerekektől az U23 korosztályig foglalkozik az utánpótlás korosztállyal, a korcsoportok 12 évet ölelnek át. Igazi közösségteremtő ember. Olyan szellemiséget, olyan értékrendet képvisel és ad át, amely a tanítványok számára nemcsak a vízen, hanem az életben is biztos igazodási pontot jelenthet.

Szabó Krisztián (1974) - gyorskorcsolya edző, testnevelő tanár, Szeged

Szabó Krisztián gyorskorcsolyázó olimpikon volt. Élsportolói pályafutását befejezve edzőként is a maximális teljesítmény elérésére készíti fel versenyzőit. 2001 óta a Szegedi Korcsolyázó Egyesület vezetőedzője. Legsikeresebb versenyzői: Lajtos Szandra háromszoros olimpikon, Junior VB bronzérmes, olimpikon, Kónya Zsófia olimpikon, mindketten a Szocsiban 6. helyezett váltó tagjai, valamint Jászapáti Petra. Tanítványai 2015-ben EB bronzérmesek lettek. Gyorskorcsolya edzői munkája mellett a Szegedi Tisza Volán sportegyesület jégkorongos palántáit is edzi. Edzői pályafutása alatt több ezer óvodás és kisiskolás gyermek tanult meg nála korcsolyázni. Emellett a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakközépiskola testnevelő tanára.

Ismerkedjen meg 2013. évi díjazottainkkal!

Ismerkedjen meg 2012. évi díjazottainkkal!

Ismerkedjen meg 2011. évi díjazottainkkal!

Ismerkedjen meg 2010. évi díjazottainkkal!

Ismerkedjen meg 2009. évi díjazottainkkal!

Ismerkedjen meg 2008. évi díjazottainkkal!

Ismerkedjen meg 2007. évi díjazottainkkal!