Ismerkedjen meg 2009. évi díjazottainkkal!

SPORT kategória

Herendi Iván, asztaliteniszedző (Budapest)

Mérnöki hivatását váltotta asztalitenisz edzői, sportvezetői tevékenységre. 1977 óta dolgozik a BVSC-ben utánpótlás-edzőként, vezetőedzőként, majd szakosztály-igazgatóként, elnökként. Tanítványai között található a serdülő és ifjúsági világversenyeken győzelmet szerző Zwickl Dániel, Molnár Krisztián és Jakab János. Kitalálója és főszervezője az Ifjúsági Asztalitenisz Világfesztiválnak, amelyet 4 alkalommal rendeztek meg Budapesten és Tiszaújvárosban. Olvassa el a méltatást!

Kálóczi József, karateedző (Siófok)

A kyokushin karate 4. danos mestere, szakedző, a Magyar Kyokushin Karate Szervezet elnökségi tagja, az edzői albizottság elnöke. Siófok és Környéke Sport- és Szabadidő Egyesület vezetőjeként a térség iskoláskorú gyermekei mozgáskultúrájának, egészségtudatosságának egyik legkiválóbb fejlesztője. Az elmúlt években több országos és európai-bajnoki helyezettet nevelt ki. Olvassa el méltatását!

Némethné Érfalvy Nóra, ritmikus sportgimnasztikai szakedző (Budapest)

Junior, majd 15 évesen felnőtt válogatott RSG versenyző volt. 1994-ben saját egyesületet alapított, az Óbuda RG Torna Clubot, ahol számos válogatott tornászt nevelt. Az Óbuda Egyesület mára az ország legnagyobb, s egyik legeredményesebb utánpótlás nevelő egyesületévé vált. Számos tanítványa aktív pályafutását befejezve az ő példáját követve edzőként dolgozik tovább. 2005-ben az Év edzője címmel tüntették ki. Olvassa el a méltatást!

Tóth Sándor, atlétika mesteredző (Békéscsaba)

A Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Club vezetőedzője. Több mint 30 éve vezeti és fogja össze az ország egyik legeredményesebb atlétikai utánpótlás műhelyét. Három atlétája több olimpián szerepelt gyaloglásban: Urbanik Sándor négyszeres, Rosza Mária háromszoros, Ilyés Ildikó kétszeres olimpikon. Szakmai tudásával, tanácsaival segíti a békéscsabai iskolai és diákcsapatok munkáját, felkészülésüket a diákolimpiákra. Békéscsabán hagyományt teremtett a tömegsportversenyek rendezésében. Olvassa el a méltatást!

MŰVÉSZET-TUDOMÁNY kategória

Farkas László, matematika-fizika tanár (Keszthely)

Tanítványai közül több mint harmincan lettek díjazottak az elmúlt években az országos fizikaversenyeken és az OKTV döntőiben. Szakkörös diákjai közül többen képviselték hazánkat sikeresen a magyar csapat tagjaként a nemzetközi tudományos versenyeken. A tehetséggondozás mellett aktívan részt vesz a fizikaversenyek szervezésében, lebonyolításában és a fizika népszerűsítésében is előadások szervezésével. Olvassa el a méltatást!

Molnár Tamás, biológia-kémia tanár (Gyöngyös)

Közel 30 éves tanári pályafutása alatt számos diák pályájának elindítását segítette. 1990-től tanít a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnáziumban. Az elmúlt tíz évben tanulmányi igazgatóhelyettesként hatékony irányító munkát végzett az oktatási reformok, tantervi változások helyi szintű bevezetésében. Tanári munkája mellett elkötelezettje a természet és környezetvédelemnek, az egészségnevelésnek és a sportnak, és ezirányú tevékenységébe diákjait is bevonja. A Mátrában tudományos alaposságú tanösvényt alakított ki, amely turisztikai nevezetesség lett. Olvassa el a méltatást!

Nádas Imréné, néptánc pedagógus (Püspökladány)

Szerepe meghatározó a magyar néphagyományok, népművészet oktatásában és népszerűsítésében. Több mint 30 éve hozta létre Püspökladány első gyermek tánccsoportját, melynek munkájában ez idő alatt körülbelül 700 fő vett részt. A tánccsoport sikerrel szerepelt hazai és nemzetközi versenyeken és táncfesztiválokon. Példájára és biztatására sok fiatal folytatta a néptáncot, vagy választotta hivatásának. Kiemelt feladatának tekinti a határon túli magyarság néprajzi örökségének megismertetését és megőrzését. Munkásságát Püspökladány önkormányzata a Csenki Imre pedagógiai és Pro Urbe díjjal ismerte el, 2008-ban a Magyar Kultúra Lovagjává avatták. Olvassa el a méltatást!

Pásztó András, magyartanár (Esztergom)

Kezdetben a Felvidéken, Párkányban és Kassán tanított és volt a tanítás mellett a diákszínpad vezetője, valamint a kassai Thália Színház dramaturgja volt. 1995-től kezdve tanít az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban, ahol újraélesztette az iskolai színkört. A Franka Színkör rendszeresen és eredményesen lép fel az esztergomi Várszínház nyári előadásain. Diákjai számos rangos vers- és prózamondó versenyen szerepeltek kiemelkedő sikerrel. Az iskolában tanuló felvidéki és kárpátaljai diákokat orosz és szlovák nyelvből készíti fel nyelvvizsgára és országos középiskolai tanulmányi versenyekre. Tagja az Édesanyanyelvünk mozgalomnak és az Anyanyelvápolók Szövetségének. Több volt diákja választotta hivatásául a színészi pályát. Olvassa el a méltatást!

Ismerkedjen meg 2008. évi díjazottainkkal!

Ismerkedjen meg 2007. évi díjazottainkkal!