2018. február 14.

Triatlon: Bragmayer Zsanett sikeres évadát vk-bronzzal folytatta

A UNIQA Team Újbuda SE versenyzője minden várakozást felülmúlt 2017-es versenyszezonban. A 9 éves kora óta vágyott cél, az olimpiai részvétel megszerzése most már elérhető közelségbe került. A MOL Tehetségtámogató Program triatlonistája a héten a világkupán is dobogóra állhatott Fokvárosban.

A tavalyi év elején a 23 éves triatlonista lányt még több mint kétszáz versenyző előzte meg a világranglistán, melyet a szezon végére Bragmayer Zsanett az 51. helyen zárt.

Óriási meglepetésként az U23-as Európa Bajnokságon ezüstérmet szerzett, ami biztató eredmény volt a világbajnokság előtt, ahol szintén hatalmas lépéssel a 7. lett. Több pontszerző kontinens kupán győzött vagy ért el dobogós helyezést. Weihaiban a világkupán 7., Hongkongban pedig 2. lett. Sorozatban harmadszor lett országos bajnok abszolútban és elit kategóriában is. Az Aquathlon EB-n Elit 3. és U23-as kategóriában 2. helyezett lett. Az egyetemes országos bajnokságon is fölényesen nyert.

Ezekkel a sikerekkel vágott neki egy rövid téli alapozásnak, és februárban már el is kezdte a versenyzést, hogy jó pozícióját megtartva májusban elkezdődjön a kétéves olimpiai kvalifikáció. Február 11-én bronzérmes lett a triatlon világkupa-sorozat idei első állomásán Fokvárosban.

Zsanett 4 évesen ismerkedett meg először a sporttal, ekkor kezdett el úszni. Azóta is legerősebb versenyszámának az úszást tartja, amivel egyszerre szerepel jól a medencében és nyílt vízen is. Számos úszó aranyérem után 2003-ban próbálta ki a triatlont, ami azóta is élete nagy részét kitölti. Számtalan nemzetközi versenyen indult, jelenleg négy ifjúsági Európa-bajnoki aranyérem, egy ezüst, egy bronzérem birtokosa. Országos bajnoki címei 35 felett vannak. Serdülő kora óta Héraklész kerettag. 2013-ban kiemelkedően sikeres évet zárt: az európai junior női ranglista élén végzett, ez az egyik olyan eredménye, amire a legbüszkébb – saját magát is ettől az évtől kezdve számítja triatlonistának. A versenyeknek köszönhetően 20 éves korára bejárta a világot, és a sportnak rengeteg barátot is köszönhet. 2014 óta versenyez felnőttek között, ahol 2015-ben és 2016-ban is országos bajnoki címet nyert, majd Európa Kupa győzelmet is szerzett. Legfőbb célja, hogy részt vehessen a 2020-as tokiói olimpián és ott az eddigi legjobb magyar női eredménynél (19. hely) jobban teljesítsen.