A HÓNAP EMBERE

Tóth Ivett, a jég hercegnője

Tóth Ivett nemcsak korosztálya legeredményesebb magyar műkorcsolyázónője, 15 éves kora ellenére már felnőtt országos bajnoki cím tulajdonosa. A MAC-ban (Magyar Atlétikai Club) Simon István tanítványa, felkészülését a MOL Tehetségtámogató Program is segíti. A következő hetekben komoly kihívások előtt áll: fellép a budapesti műkorcsolya Európa-bajnokságon, gimnáziumi felvételire készül, és a junior világbajnokságon is bizonyítani szeretne.

Hogyan kerültél a jég közelébe, és lettél élsportoló?

6 évesen apukám tanácsára kezdtem el korcsolyázni, akkor még nem sejtettem, hogy mi lesz ebből, csak érdekeltek az újdonságok. 7 évesen már versenyeztem, amit élveztem, 10-11 éves koromtól pedig azt gondoltam, hogy keményebben szeretném tovább folytatni.

Épphogy 15 éves vagy, de már rengeteg hazai és nemzetközi versenyen vettél részt. Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

Talán arra, hogy tavaly kijutottam a milánói junior világbajnokságra, ahol 21. lettem, és hogy most, a pozsonyi országos bajnokságon megnyertem a Felnőtt Magyar Bajnokságot.

Tóth IvettVan kedvenc figurád?

Nagyon szeretem a dupla Axelt, mivel ez volt az első komoly ugrásom, amit megtanultam, és a tripla Lutz is a kedvencem.

Mi a korcsolyázásod erőssége?

Azt gondolom, hogy az ugrásaim elég magas szinten vannak, de például még sok a javítani valóm az előadásban, az összekötő részekben.

Az előadásmódot hogyan lehet fejleszteni?

Ez egyrészt alakulni fog azzal, hogy növök, tapasztaltabb leszek, másrészt arra kell például figyelnem, hogy mélyen korcsolyázzak, vagy hogy jobban hangsúlyozzam a mozdulatokat. Hetente egyszer-kétszer klasszikus és jazz-balettra is járok, ami szintén segíti az előadásmódot.

Sportolóként ki a példaképed?

A magyarok között Sebestyén Júliát nagy sportembernek tartom, és nagyon szeretem, a külföldiek között pedig a japán Mao Asada és az amerikai Sasha Cohen műkorcsolyázónő a példaképem.

Sebestyén Júlia a mostani budapesti Európa-bajnokság megnyitóján lépett fel, te pedig a gálán mutatkozol be. Mivel készülsz a gálára?

A gála vasárnap lesz, magyaros zenére, a Monti Csárdásra futom a programot, a koreográfiát külön erre az alkalomra készítettük.

A távolabbi jövőbe tekintve, milyen terveid vannak a korcsolya sporttal?

Mindenképpen szeretnék világbajnokságra kijutni, és az első 10-15-ben végezni, illetve szeretnék ott lenni 2018-ban Dél-Koreában a téli olimpián. A következő lépés viszont a márciusi szófiai junior világbajnokság, jelenleg erre készülök.

Tóth Ivett