2017. október 09.

Szilágyi Áron kardvívó környezettudatos sakkbábut készített

A kétszeres olimpiai bajnok kardozó, az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete a Zöld-híd Egyesület PET palackokat újrahasznosító, kreatív projektjében vett részt. A kiskunhalasi iskola udvarán kültéri sakktábla és színes padok születtek pillekőből a KÖSZ! Program során az iskolai közösségi szolgálatot végző diákok segítségével. VIDEÓ

A Zöld-híd Halasi Környezetvédők Egyesület Szilágyi Áron olimpikon kardvívóval és diákokkal PET palackokból épített organikus közösségi teret a kiskunhalasi Bibó István Gimnázium udvarán. A „Zöld lépések” című projekt során egy innovatív környezetvédelmi technológiát, a pillekő készítést használtak a műanyag palackok újrahasznosításához. A formatervezett, egymáshoz rögzített PET-palackokat speciális kötőanyaggal vonták be, majd a megszilárdult tárgyakat színes lakkal díszítették. A különleges technológiát Antal Csaba dolgozta ki.

A pillekő eljárással nagyméretű sakktábla, hozzávaló sakkbábuk és színes ülőhelyek készültek az iskola számára. A kültéri játék célja, hogy a KÖSZ! Program támogatásával iskolai közösségi szolgálatot végző diákok számára példát mutasson ahhoz, miként alakítható ki egy színes, fenntartható közterület.

Azért tetszik ez a projekt, mert a középiskolások már fiatalon megtapasztalhatják, hogy a közösségért tenni milyen fontos feladat. A pillekő-készítés ráadásul egy kis alkotást, kreativitást is belecsempészett a munkába, ezért úgy látom, hogy közel áll a diákok szívéhez és büszkék a végeredményre. Nem utolsó sorban pedig tudatosíthatták magukban, mennyire fontos a hulladékhasznosítás.” – mondta el Szilágyi Áron, az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete, aki ugyancsak sakkfigurát készített a diákokkal közösen.

A 2013 óta tevékenykedő Zöld-híd Halasi Környezetvédők Egyesület célja a városi és regionális szintű összefogás a környezetvédelméért. A diákságot és önkéntes felnőtteket is bevonva foglalkoznak a természet és az épített környezet védelmével: a környezettudatos magatartással, környezetért felelős életvitel hatékony megalapozásával, környezetszépítéssel, tudatos fogyasztással és hulladékcsökkentéssel. A megvalósításban komplexitásra és hídszemléletre törekszenek.

A Zöld-híd Halasi Környezetvédők Egyesület munkáját 2016/2017-ben a KÖSZ! Program támogatta.