2018. február 20.

Phjongcshang 2018: Jászapáti Petra 4. lett a női gyorskorcsolyaváltóval

Negyedik helyen végzett a magyar női rövidpályás gyorskorcsolyaváltó a Dél-Korában zajló téli olimpián, köztük a MOL Tehetségtámogató Program sportolója, Jászapáti Petra, valamint korábbi támogatottunk, Kónya Zsófia is. A MOL-os sportolókkal döntőbe jutott 5000 méteres férfi gyorskorcsolyaváltónak csütörtökön szurkolhatunk.

A magyarok második helyen zártak a B döntőben a 3000 méteres váltóversenyben, s úgy lettek negyedikek, hogy az A fináléban két együttest is kizárt a zsűri. A szakvezetés ezúttal Heidum Bernadettet hagyta ki a csapatból, azaz Keszler Andrea, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca és Kónya Zsófia alkotta a magyar négyest.

Az 500 méteren tizedik, az 1000 méter selejtezőjéből alig egy órája továbbjutott Keszler a rajtnál megtartotta a második helyet a hollandok mögött, akik azonnal óriási tempót diktáltak. Alig telt el néhány kör, amikor már a japánok és az oroszok is leszakadtak a magyar és a holland kvartettől.

A németalföldi váltó egy pillanatra sem lassított, végig maximális sebességen ment minden tagja, így a legutóbb olimpiai hatodik, egyúttal világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar négyesnek nem volt esélye az előzésre. Hollandia végül 4:03.471 perces új világrekorddal győzött, a magyarok "csak" tapadni tudtak az éllovasra, de így is a régi világcsúcson belül, 4:03.603 perccel értek célba. A régi rekordot a dél-koreaiak tartották 4:04.222 perccel.

A fináléban a papírformát igazolva, a hazai közönség legnagyobb örömére a Koreai Köztársaság kvartettje nyert Kína csapata előtt úgy, hogy célfotó döntött. A zsűri viszont szabálytalanság miatt kizárta a kínai és a kanadai négyest is, ezáltal a magyarok két pozíciót előreléptek, a hollandok pedig bronzérmesek lettek.

"Nem azért nem örültünk, mert elégedetlenek voltunk, hanem mert rettenetesen elfáradtunk. Örültünk, hogy lihegünk" - mondta nevetve a magyar staféta 19 éves befejező embere, Jászapáti Petra, a MOL Tehetségtámogató Program támogatottja.