A HÓNAP EMBERE

Péni István: „A sportlövőnek nem segít az adrenalin”

A riói olimpia után gyorsan bepótolta az ötkarikás játékok miatt elhalasztott érettségit, letette a második felsőfokú nyelvvizsgáját, és felvették a Corvinus Egyetem gazdálkodás és menedzsment szakára angol nyelven. Ekkor Péni István akár pihenhetett volna is egy kicsit, de ő ehelyett idén ősszel világkupa döntő győzelemmel és felnőtt világranglista első hellyel zárta a junior korosztályt.

Újdelhiben a világkupán a felnőtt világranglista első és második helyét szerezted meg, és búcsúzóul két junior világcsúcsot is beállítottál mielőtt jövőre átigazolsz a felnőttekhez. Ez nem semmi.

A felnőtt korosztály a gyakorlatban nem sok változást jelent nekem. Eddig is vegyesen versenyeztem juniorok és felnőttek között. Az, hogy a junior versenyekre már nem megyek, tulajdonképpen könnyebbséget jelent, így több időm lesz készülni. Junior érmet, szerencsére, már sikerült eleget szereznem.

Mondhatjuk, hogy az eddigi tudás és rutin mind összeállt az Újdelhiben októberben rendezett világkupadöntőre? Elégedett vagy?

Nagyon. A világkupadöntőre a pontszámítás és a kvótahelyek miatt is sokkal nehezebb volt bekerülni, mint kijutni az olimpiára, ez már önmagában hatalmas eredmény. A döntőben már tényleg csak nüansznyi különbség van a versenyzők között. Ráadásul én voltam az egyetlen, aki két számban is szerepelhetett. Végül arany- és egy bronzérmet hozhattam el, emellett ez volt az utolsó lehetőség a két junior világcsúcs megdöntésére, ez is sikerült. Utóbbi nagy cél volt, mert ezek a világcsúcsok még nem voltak az enyémek. Az, hogy jelenleg felnőtt világranglista első vagyok egy olimpiai számban, nem azt jelenti, hogy mostantól mindent meg fogok nyerni. Ez egy olyan sportág, ahol az első húsz helyből bárki lehet bajnok, mert a lövészetben nagyon sokat számít a pillanatnyi forma és lelkiállapot. De ez akkor is egy gyönyörű korosztályváltás.

A te karriered töretlennek látszik, az eredményeid évről-évre egyre jobbak. Egyértelműnek tűnik, hogy megjelent egy 20 éves trónkövetelő.

A mezőny egyre fiatalodik, ugyanakkor a sportlövői karrier sokkal hosszabban is tart, mint más sportágakban. Egy profi sportlövő a negyvenes éveiig űzheti a sportot versenyszerűen, ha tényleg jó. Attól is nehéz ez a sport, hogy csak azok maradnak bent hosszútávon, akik a legjobbak. Vagyis, a versenyeken nem egy generáció méri össze a tudását, hanem sok generáció egy-egy legjobbja versenyez egymással.

Fejlődnek a fegyverek is?

Nemcsak a fegyverek, hanem az egész sportág dinamikusan átalakul. A technika és az edzésmódszerek is annyit fejlődnek, hogy én már máshogy tanultam meg lőni, mint az előző generáció. Az elektronikus tábla 50 méteren például hatalmas előny, ami tíz éve Magyarországon még nem volt ennyire általános. Akkor még távcsővel nézték, ami lassítja a dolgokat, most pedig ahogy ellőttem, ott van mellettem a képernyőn az eredmény, ráadásul pontosan kiértékelve. Vagy ott van a scatt shooter training system nevű rendszer, ami egy kamera, amit a puska végére felteszek, és az pontosan megmutatja, hogy hogyan mozog a kezem. Ha így tanulsz meg lőni, akkor az edző azonnal ki tudja javítani a hibáidat. Az eredmények is annyit fejlődtek, hogy amit tavaly lőttem Rióban, az Londonban még ezüstérmet ért volna.

Ha viszont a saját korosztályod, hozzád hasonlóan, már ezen a technikán nőtt fel, mitől leszel a jók között a legjobb sportlövő?

Először is nagyon sok edzéssel. Én amúgy is edzésfüggő vagyok. Az adja a mentális felkészülésem alapját, hogy egy-egy edzésen akár 300-400-t is lövök, ez rengeteg. Illetve ma már sok kiegészítő edzésre is járunk, régen ilyen nem volt. Nagyon odafigyelek rá, hogy a lőtéren kívül is menjek TRX-re, légzésedzésre, és ha nagy versenyre készülök, mint amilyen az olimpia, akkor sportpszichológushoz is. Gyógytornászom is van, mert ez egy féloldalas sport. Ma már ezek is sportágspecifikusak: a sportlövőknek nem tesz jót a súlyemelés, hanem tudatosan fejlesztünk bizonyos izmokat ahhoz, hogy órákig tudjam tartani az 5,5 kilós puskát.

A sportlövő ruha is szerepet játszik a lövésben?

Természetesen. Nemcsak a puska, a lőszer márkája, minősége számít, hanem az is, hogy milyen keménységű, vastagságú, szabású a ruha, mennyire tudom a testhelyzeteket felvenni benne. Ezeket a versenyek előtt szigorúan, grammra, miliméterre pontosan ellenőrzik.

Milyen mentális tulajdonságok segítenek a versenyhelyzetben?

A higgadtság és fókusz. A sportlövőnek nem tesz jót az adrenalin, mert ami egy másik sportágban egészséges és pozitív izgalmi állapotot eredményez, az nekünk hátrány. Pont azt kell megtanulni, hogy hogyan tudjuk lehűteni magunkat. Mesterségesen le kell nyomni a pulzust a pontos célzáshoz. Ki kell zárnunk minden külső tényezőt, és ott a közönség előtt megtalálni egyfajta flow állapotot.

Hogy lehet lenyugtatni a pulzust?

A légzéstechnika segít, azzal pár másodperc alatt le tudom nyomni. De a meditációs technikák, az autogén tréning is jó, amikkel ki tudok kapcsolni, elfelejteni azt, hogy éppen hol vagyok, és kizárólag a céltáblára figyelni.

Te ezt a rutint már egész korán elsajátíthattad.

Igen, mert a szüleim is sportlövők, akiknek sokat köszönhetek. Kezdetben fociztam, a sportlövészetet tízéves kor alatt nem is lehet elkezdeni. Akkoriban lejártam édesapám edzéseire, megvártam a végét, hogy lőhessek párat. Szóval a kezdetektől fogva ebben nőttem fel, és a vadászat is tradíció a családunkban. Idén sikerült életem első vadkanját elejteni az erdőben.

Az amerikai egyetem már nincs képben?

Nem, mert a lövészet miatt mérlegelnem kellett, hogy kint nem annyira erős a mezőny, mint Európában. Kevés ellenfelem lenne, és az nem jó, mert nem lehet fejlődni. Helyette a Corvinus Egyetem gazdálkodás és menedzsment szakát választottam angol nyelven. Itthon ráadásul hamarosan elkészül a Nemzeti Lőtér, és megújul az UTE lőtere, ahol reményeim szerint majd a tokiói olimpiára is készülhetek.

Péni István eszközvásárlását 2011 óta a MOL Tehetségtámogató Program segíti.