A HÓNAP EMBERE

Milák Kristóf: „Jobb úgy történelmet írni, hogy közösen írjuk”

3 ifjúsági EB-arany, 3 ifjúsági EB-ezüst, 1 felnőtt világbajnoki ezüstérem, 4 junior VB arany és 1 VB bronz – így foglalható össze Milák Kristóf elmúlt pár hónapja számokban. Nevét mára mindenki megtanulta, már a világklasszis jelzőt is többször hozzákapcsolták. A 17 éves úszó – túlzás nélkül – fogalommá vált miután a budapesti felnőtt úszó világbajnokságon dobogóra állhatott. Felkészülését a MOL Tehetségtámogató Program segíti.

Hogyan mentél neki ennek az elképesztő szezonnak?

Először nem örültem neki, mert elképzelhetetlennek tűnt, hogy ennyi nagy versenyt egymás után magas színvonalon teljesíteni tudjak. Amikor tavasszal megúsztam Debrecenben a felnőtt országos bajnokságon azt a 100 pillét (győzelmével megelőzve a világ- és Európa-bajnok Cseh Lászlót is – a szerk.), eksztázisban voltam, és ez az öröm kötött le. Akkor még nem éreztem, hogy mi vár rám. Csak utána gondoltam bele, hogy három főversenyre kellene menni két hónapon belül, és ez nagyon kemény lesz. Nem tudom, hogyan, de végül sikerült mindegyiken a legjobbat kihozni magamból.

Az izraeli ifi-EB-n úszott 200 pillangóval már a felnőtt világranglista második helyére léptél, de ebben a számban végül Cseh László és Kenderesi Tamás kvalifikált a budapesti vizes világbajnokságra. Majdnem a 100 méter pillangón sem indítottak el, Te viszont ragaszkodtál hozzá, hogy a korábbi időeredményed miatt megmérettethess itthon is.

Számomra sokat jelentett, hogy hazai rendezésű eseményről van szó. Szerettem volna átélni azt a bizonyos érzést a Duna Arénában a magyar közönség előtt. Ha külföldön rendezik meg, akkor nem ragaszkodtam volna hozzá, de egy ilyen lehetőség nem mindennap adatik meg. Kár lett volna kihagyni.

Végül neked lett igazad. Kívülről nézve magabiztosnak tűnsz akkor is, amikor a rajtkőhöz állsz és akkor is, amikor nyilatkozol a médiában. Az edződ, Selmeczi Attila szerint sem vagy egy ijedős fajta.

Ösztönösen jön, nem dolgozom ezen tudatosan. Az elején még voltak nehézségek, éreztem egy kis lámpalázat, amikor nyilatkozni kellett. Nyáron azonban annyi interjút kellett adnom, hogy volt alkalmam hozzászokni.

Sőt, a sorozatban elért eredményeiddel komoly nevet szereztél a médiában. Hosszú Katinka mellett a te sikereidről beszéltek a legtöbbet ezen a nyáron.

Nekem is furcsa volt, amikor azt vettem észre, hogy a budapesti világbajnokság után még a csapból is én folyok. Addig örülök ennek, amíg csak jót írnak rólam.

Az edződ szerint neked úszás közben is szükséged van a nagyszínpadra, vagyis fontos, hogy olyan úszókkal legyél egy medencében, akik jobbak nálad.

Mindig is az ilyen helyzetek hozták ki a legjobbat belőlem. Én ahhoz vagyok hozzászokva, hogy kiskoromtól fogva az idősebbekhez mérem magam, akik engem is húztak és motiváltak. Most már kevesebben vagyunk edzésen. Talán mondhatom, hogy én vagyok a legjobb, és csak ritkán tudja tartani valaki velem az iramot, mikor készülünk. Kívülről dicsőségnek tűnhet, hogy ott és akkor épp nincs gyorsabb, de közben nehéz feladat úgy fejlődni, hogy edzésen már a stoppert kell figyelni, mert nincs más.

Amikor augusztus végén hazaérkeztetek Indianapolisból, azt mondtad, hogy minden érem értékes számodra, de mégis a junior vb-n szerzett váltószámok aranyai jelentik a legtöbbet. Miért?

Jobb úgy történelmet írni, hogy közösen írjuk. Magyarországnak a 4x100-as gyorsváltónk volt az első úszó ifi világbajnokságon szerzett aranya, eddig még csak ezüstérem született. Az, hogy ezt csapatban vihettük véghez, olyan többletérzést ad, amit nehéz szavakkal kifejezni.

S ha ez nem lett volna elég, pár napra rá a 4x200-as gyorsváltóban is aranyat hoztatok. Amikor Németh Nándi az utolsó hosszt úszta, úgy tűnt, hogy a parton állva letéped a rajtkövet izgalmadban.

Kicsit még úgy is látszódhatott kívülről, mintha tartalékoltunk volna az energiával a 200 után, hogy tudjunk szurkolni (nevet). Pedig nem, egyszerűen csak mozgott bennünk az adrenalin. Onnan nézve én egyébként több előnyt láttam Nándinál, mint egy század.

Még középiskolába jársz. Mik a terveid suli után?

Az úszás a legfontosabb számomra a jövőben is, de emellett szeretnék a Testnevelési Egyetemre jelentkezni. Két szakot néztem ki, humánkineziológiát és sportmenedzsmentet. Előbbi nehezebb tantárgy, de könnyebb vele elhelyezkedni. A sportmenedzsment könnyebb, de nehéz itthon elhelyezkedni vele.

Nagyon kemény nyár van mögötted. Szeptember végéig tudsz egy kicsit pihenni?

Igen, addig iskolába sem megyek. Pihenek, nyilatkozok, megpróbálok pár napra elutazni is, és megcsinálom a KRESZ-vizsgát is.