2017. augusztus 05.

Megszépült a madárlakta kórház

A Povolny Alapítvány Szakmával a madarakért címmel a Hortobágyi Madárpark-Madárkórház helyiségeit újította fel egy KÖSZ-ös nagyprojekt keretében debreceni diákok közreműködésével.

A madárkórház állagmegóvásának munkálatai során a Debreceni Szakképzési Centrum Povolny Ferenc Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolájának 12-14 tanulója fejenként 20-30 óra iskolai közösségi szolgálatot teljesített.

A madárkórház helyiségeiben kőműves karbantartási, festő, mázoló, tapétázó, állagmegóvási, felújítási munkákat végeztek. A bevont tanulók mindegyike rendelkezik szakmunkás bizonyítvánnyal, így szakszerű munkát tudtak végezni. A madárkórház önkéntesek számára fenntartott házának 3 szobája, 2 fürdőszobája, 1 közösségi tere és előtere újult meg.

A diákokat a munka minden fázisába bevonták a helyszín felmérésétől a megvalósításig. A fizikai munka mellett a tervezés, a szükséges anyagmennyiség és munkaidő kiszámítása is a diákok feladata volt. E komplexitás segíti a holisztikus, rendszerben való gondolkodás fejlődését.

A feladatok megtervezésébe való bevonással célja volt a programnak, hogy a diákok szembesüljenek a megvalósítás során felmerülő, nem várt eseményekkel problémákkal, melyekre megoldást kellett keresniük. Mindez hatékonyan fejleszti a problémamegoldó képességüket. A helyiségek felújítását csapatmunkában valósították meg. A közös tervezés és megvalósítás fejlesztette a tanulók szociális kompetenciáit is.

A Polovny Alapítvány munkáját 2016-ban a KÖSZ! Program támogatta.