2018. január 05.

Mátó Sára a legfiatalabb az év legjobb utánpótláskorú atlétái között

Az idén a székesfehérvári Mátó Sárát választották a legjobb atlétának a leányok U18-as mezőnyében. Az U20-as Európa-bajnokságon – vagyis az idősebbek között – a 400 méteres gátfutásban új ifjúsági rekorddal jutott a döntőbe. Augusztus végén a hazai versenyeken utasította maga mögé a teljes női felnőtt mezőnyt a MOL Tehetségtámogató Program támogatottja.

Hat fiatal atlétát díjazott 2017 végén a hazai szövetség az egész éves jó teljesítményéért. A legfiatalabb az Új Európa Alapítvány által támogatott Mátó Sára volt, aki a napokban ünnepelte a 17. születésnapját. A tinédzserlány a nyáron új országos ifjúsági csúcsot állított fel gátfutásban, Sára jövőjét ennek ellenére inkább hétpróbázóként képzeli el mestere.

Ami az első pillanatra pechnek tűnik, arról később gyakran kiderül ki: valójában szerencsés fordulat. A székesfehérvári atléta is szomorkodott, amikor nem utazhatott el Kenyába, az ifjúsági világbajnokságra. Több hónapos felkészülés látszott kárba veszni tőle független, biztonságpolitikai okok miatt. A magyar szövetség átérezte atlétái csalódottságát, és Nairobi helyett az olaszországi Grossetóba küldte a hoppon maradt fiatalokat. Igaz, vb helyett Eb-re, s nem az ifik, hanem a juniorok mezőnyébe.

Így lett az U20-as delegáció legfiatalabb tagja Mátó Sára, aki a 400 méteres gátfutásban 58.50-es új ifjúsági rekorddal jutott a döntőbe, ahol nyolcadik lett. Majdnem 37 éves csúcsot adott át a múltnak.

Aztán a nyár végén, immár hazai környezetben tovább futotta a jó időket. Előbb a Szuper-liga, majd a csapatbajnokság döntőjében utasította maga mögé a teljes magyar női élmezőnyt.

„Az európai atlétáknak nagyon nehéz dolguk van a sprintszámokban. Sárában minden együtt van, jó a testalkata, gyorsan tanul, szorgalmas, erős fejben és igazi versenyzőalkat. Mégis azt mondom, hétpróbázóként, hosszú távon, több esélye lehet. De ez még a jövő zenéje, egyelőre párhuzamosan, mindkettőre edzünk.” - beszélt a tervekről az  utanpotlassport.hu-nak mestere, Tölgyesi Előd, az ARAK Akadémia vezetője.

Sára legszívesebben sohasem választana. Szereti a változatosságot, minél színesebbek az edzések és a versenyek, neki annál nagyobb kedve van hozzájuk.

Mátó Sára eszközvásárlását 2017-től a MOL Tehetségtámogató Program segíti.