2018. július 25.

Lehmann Csongor újra bronzérmes az Eb-n

A junior korcsoport egyéni versenyében - megismételve tavalyi harmadik helyét - Lehmann Csongor bronzérmének örülhettek a magyar triatlonosok a múlt hétvégén az Észtországban megrendezett Európa-bajnokságon. Tartu városában a címvédő magyar junior mix-váltó, soraiban a Tiszaújvárosi Triatlon Klub három versenyzőjével, mindössze 6 másodperccel maradt le a dobogóról.

A junior férfiak 750 méteres folyó úszásában a MOL Tehetségtámogató Program sportolója, Lehmann Csongor a negyedik helyen indulhatott a kerékpáros depóba, hogy megkezdje a 20 km-es, technikás belvárosi pályán kijelölt kerékpározást. A négy körös tekerés felénél egy bukást követően a norvég Vetle Bergsvik Thorn és a német Tim Hellwig megszökött a mezőnytől, és jelentős előnyre tett szert, mely kitartott nekik a végéig.

"Csongor fiamnak az 5 km-es futás második felében „indult el” igazán a lába, a második körben pedig már sorra „darálta be” az előtte haladókat és harcolta ki a harmadik helyet, a legjobb futó időt teljesítve." – mondta Lehmann Tibor, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnöke, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzője. -"Kihozta a maximumot ebből a helyzetből, és nagyon nagy becsben tartja ezt az Eb-bronzot, melynek mindannyian őszintén örülünk. Nem nagyon van arra példa, hogy valaki két egymást követő évben is dobogóra álljon a korosztályos kontinensviadalon. Van, akinek, mint például a felnőtt világkupa-győztes, U23-as Európa-bajnok Bicsák Bencének, egyszer sem sikerült!"

A tavalyi címvédő junior mix-váltóban, hasonlóan tavalyhoz, idén is három tiszaújvárosi sportoló kapott helyet. Putnóczki Dorka kezdett, aki a jó úszás után egyedül kerékpározott és a 11. helyen váltotta klubtárást, az egyéniben nem induló Sinkó-Uribe Aurélt. Ő elsősorban kiváló futásának köszönhetően 8.-ként indította Soós Fannit, aki élete talán legjobb úszásával, jó bringázással és stabil futással megőrizte ezt a pozíciót. Csongor volt a befejező ember, aki az úszás végére 6 mp-et faragott a hátrányunkból, majd az osztrák fiúval bringázva, majd depózva kezdhette meg a futást, ahol szintén nagyot teljesített, mindössze 6 mp-el maradt el attól, hogy a harmadik helyre hozza be váltónkat. A lényeg, hogy ismét bizonyítottuk: továbbra is ott vagyunk az európai elitben.

Az elit férfi versenyben a mindössze 21 esztendős Lehmann Bence révén volt érdekelve a Tiszaújvárosi Triatlon Klub, aki a MOL Tehetségtámogató Program klasszis támogatottja. Bencének egyelőre nehézségei vannak a legjobb felnőttek közé való beilleszkedésben, ami sajnos ezúttal is kihatással volt a teljesítményére. 43. helye nem túl „acélos”, de tehetségét, szorgalmát, sportág iránti alázatát ismerve – remélhetően mihamarabb – lesz ez még jobb is.