2018. április 17.

Lábán Rudolf különdíjat kapott az ArtMan Egyesület

Április 17-én a Trafóban adták át a legjobb hazai kortárs táncelőadásért járó független szakmai díjat, ahol az idei díjazottak között szerepelt a fogyatékkal élők művészeti integrációját segítő Artman Egyesület is.

Összesen nyolc kortárstánc-produkció szerepel az idei, 13. Lábán Rudolf-díj nomináltjai között. A jelölteket az elismerésről döntő, független kritikusokból, művészettörténészekből és esztétákból álló kuratórium március 22-én hozta nyilvánosságra. A lista érdekessége, hogy a legjobbnak ítélt nyolc előadás fele szóló, de különlegesség az is, hogy a Lábán-díj történetében először különdíj is átadásra kerül az április 17-i ünnepélyes átadón a Trafóban, amit a fogyatékkal élők művészeti integrációjáért az Artman Egyesület érdemelt ki. Az egyesület emellett „Kreatív test - inkluzív táncos alkotó tér, középiskolai közegben” címmel valósítja meg gyermekgyógyító projektjét is alapítványunk támogatásával.

Králl Csaba színház- és tánckritikus így ír a különdíjjal jutalmazott művészeti egyesület munkájáról:

„Az Artman Egyesület 2005 óta – ha előzményeit, a Tánceánia működését is ideszámítjuk –, jövőre kereken húsz éve foglalkozik a fogyatékkal élők művészeti integrációjával. Rendületlenül tesz és cselekszik azért, többnyire a színfalak mögött, a sűrű hétköznapokban, de hangyaszorgalommal, hogy a művészethez való hozzáférés, a tánc és a mozgás élménye, a test érzékelése és megtapasztalása, egyáltalán a közlésvágy, az önkifejezés lehetősége mindenki számára elérhető legyen. Kortól, nemtől, szellemi és mozgásbeli korlátozottságtól függetlenül – mindenkié.

Az egyesület gyógyító terápiával összefonódó művészeti tevékenysége nem csodabogárként tekint a fogyatékkal élőkre, de nem is akarja nemlétezőnek tekinteni a problémáikat. Ez ugyanúgy hamis lenne a részükről, mintha csak és kizárólag az empátiánkra és elfogadásunkra apellálnának, noha nap mint nap egyre élesebben tapasztalhatjuk meg, mennyire jót tenne a magyar társadalom lelki egészségének egy hatalmas dózis érzékenyítés bármiféle mássággal szemben. De nem, ők ennél nehezebbre és kockázatosabbra vállalkoznak. A testi-szellemi korlátokat nem hátrányként, hanem adottságként kezelik, aminek meg lehet, és meg is kell találni a táncképességét, vallják. Abból indulnak ki, ami van, és nem abból, ami nincs, és ami egy nem konvencionális test számára eleve megvalósíthatatlan. Művészetfelfogásuk egyik alappillére éppen ezért az egyenjogúsítás, a közös alkotói tér és a kijelölt határokon belüli szabad mozgás és áramlás, ahol ép és fogyatékkal élő előadók jó esetben azonos súllyal, intenzitással vannak jelen, nyitottan és érzékenyen kapcsolódva önmagukhoz, egymáshoz és az üres térhez, amit közösen belakni készülnek.”

Az ArtMan Mozgásterápiás Művészeti Közhasznú Egyesület munkáját 2017-ben a MOL Gyermekgyógyító Program támogatta.

(Fotó: Mészáros Csaba)