2017. december 04.

Jeltolmács kesztyű kifejlesztéséért vehette át a MOL-díjat a fiatal informatikus

A C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány versenyén az Új Európa Alapítvány 50.000 Ft-os IT vásárlási utalványát nyerte el a 17 éves Tóth Bence, valamint meghívást kapott egy szakmai látogatásra a MOL IT fejlesztő központjába.

A C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány december 2-án az Új Budapest Galériában, a Bálna Budapestben átadta a jubileumi 15. alkalommal meghirdetett <19 Szabadfogású Számítógép verseny díjait, idei 11 nyertesének. A nyertes pályaműveket bemutató kiállítás január 21-áig várja a látogatókat.

A <19 Szabadfogású Számítógép Verseny a kezdetektől arra törekedett, hogy fiatal, kreatív alkotókat a mindennapi iskolai feladataiktól, sőt szüleik, tanáraik elvárásaitól is független gondolkodásra, aktivitásra ösztönözze. A cél az, hogy nem csupán egyszeri megerősítéssel, jutalommal honorálják az igyekezetet, hanem egyfajta megszállottságot ültessenek el a fiatalok fejében, mivel ez a kreatív alkotótevékenység alapja.

Ma Magyarországon a 19 év alatti generációra fókuszáló, az informatikai kreativitást ösztönző és az eredményeket nyilvánosan bemutató verseny, mely által a fiatalok nemcsak megerősítést, hanem bemutatkozási lehetőséget, valamint szakmai kommunikációs platformot és támogatást is kapnak, a <19 Szabadfogású Számítógép Versenyen kívül nem létezik. A korhatár egy olyan korosztály ötleteit és eszköztárát rajzolja ki, ami már most jól körvonalazza, hogy a jövőben ezek a fiatalok mire lehetnek képesek a technika segítségével.

Ez évben is számos előremutató, és valós problémákra választ adó munka érkezett be a versenyre, köztük az Új Európa Alapítvány díját elnyerő Tóth Bence, aki olyan okos kesztyűt tervezett, mely képes a jelbeszédet hanggá alakítani. A két kesztyűben egy vezeték nélküli hangszóró felelős a szó kimondásáért, a mozgás detektálást flex szenzorok és gyorsulásmérők végzik. A kesztyűt a fiatal informatikus azzal a szándékkal készítette, hogy segítse a siket emberek társadalmi integrációját.

A beérkezett több mint 400 alkotás közül egy ötfős zsűri választotta ki a nyertes pályázatokat. Idén a zsűri tagjai voltak: Erhardt Miklós (médiaművész, egyetemi docens) István Kovács (Berlini Magyar Tv), Szegedy-Maszák Zoltán (képzőművész, egyetemi tanár, Magyar Képzőművészeti Egyetem), Szécsényi-Nagy Loránd (médiaművész) és Szremkó Bettina (MOME Animáció szak, a 2012-es, 2013-as nyertes versenyző)

Tóth Bence mellett a jubileumi év nyertesei voltak: Horváth Roland (Project AVR - Új technológia mobil VR mozdulat vezérléshez), Papp Dániel Péter (Megmérgezték-e Mátyás királyt? - animáció), Hajdu Emma és Maller Zsófia csapat neve (Összekötő) animáció/video, Csukás Ádám és Székely Mihály (Make it 13! videojáték), Turcsányi Vince (Énkönyv autistákat segítő applikáció), Smit Erik (Logic játék), Szabó Zsombor és Jeremias Baur (VR Dungeon játék), Puskás Kristóf, Puskás Csongor, Horváth Márton Sándor, Németh Olivér, Tróbert Zénó, Makkos András, Horváth Levente (János Vitéz - animáció/video), Baracskai Tamás (Menni vagy maradni - animáció/video), Bódi Gréta (Polipocska - animáció/video).