2018. április 12.

Dobálj labdát egy jobb életért!

A szociális cirkusz műfaja az iskolai testnevelés órák és a magabiztosságot adó délutáni sportolás, társas együttlét keverékeként jelent meg Magyarországon is. A Magyar Zsonglőr Egyesület szakemberei nem csak megmutatják és tanítják a fejlődést hozó trükköket kicsiknek és nagyoknak, hanem egy nemzetközi cirkuszhálozatba is bekapcsolják őket.

Miért nagyon jó zsonglőrködni? Miért éri meg újra és újra felvenni a leesett kislabdát, az ördög botot és a diabolót? Azért, mert a zsonglőrködés testi és lelki fejlődésre gyakorolt pozitív hatását ma már senki nem kérdőjelezi meg. A motoros készségek, a szem-kéz koordináció pontos működése a kognitív folyamatokat is nagyban elősegíti. Ezért is jelentene komoly fejlődést, ha a zsonglőrködés bekerülne az iskolai tantervbe - vallja ezt a Magyar Zsonglőr Egyesület.

Amit sohasem lehet látni egy zsonglőrködéssel töltött órán, az a fáradtság, a levertség és az érdektelenség. A mosoly, a saját hibáinkon vagy első ügyetlenségünkön való derültség és egy-egy jól sikerült  trükk feletti öröm az, amivel találkozni lehet a foglalkozásokon. A hátrányos helyzetű fiatalok fejlesztésével is foglalkozó szervezet munkatársa, Szabó Márton szerint a cirkusz eszközeiben sok lehetőség rejlik, ezért a szociális cirkusz képes komoly társadalmi fejlődést is előidézni.

A MOL Gyermekgyógyító Program által támogatott szervezet ennek jegyében tartott szociális cirkuszi szakmai napot márciusban a két éve Újbudán működő Inspirál Cirkuszközpontba. Különleges vendégeket hívtak meg erre az alkalomra Valenciából (Espai de Circ), Pozsonyból (CirKuskus) és Prágából (Cirqueon), akik megosztották tapasztalataikat a saját szociális cirkusz projektjeik sikerre viteléről. A beszámolók után együtt ötleteltek velük egy word café keretében, megnézték a pesterzsébeti Kaj Zhas Cirkusz fiatal tehetségeinek előadását, majd közös játékos foglalkozások közben tapasztalhatták meg a fiatal magyar zsonglőrködők, hogy a cirkusz valóban mindenkié.