2018. május 07.

Bronzérem Marrakeshben a Gymnasiade-n

Az elmúlt egy hétben Marokkó adott otthont a középiskolások világjátékának. Évek óta Magyarország is résztvevője ennek a két évente megrendezésre kerülő eseménynek, amely első alkalommal költözött az afrikai kontinensre. Idén 46 ország több mint 2600 sportolója versenyzett 16 sportágban. A magyar színeket a golfban, Závaczki Bálint a MOL Tehetségtámogató Program támogatottja képviselte.

A pálya 6230 méter hosszú volt. Az itteni sivatagos éghajlatnak megfelelően a hajnali igen hűvös napkezdet után délutánra 28 fok körül volt árnyékban. A versenyre két gyakorló napon volt lehetőség felkészülni. Erre nagy szükség is volt, hiszen pályarajz hiányában az első nap szinte vakon játszották a szakaszok többségét.

Második napra jónéhány szakaszt teljesen más stratégiával kellett megjátszani, mint az első napon. Az első versenynap olyan volt, amikor minden összejött, ráadásul teljes szélcsendben lehetett golfozni. Ekkor -2-es eredményt ért el Bálint, amivel első nap után vezette a versenyt. A második napon erős szél uralta a pályát. Ez a körülmény nem szokta alapvetően zavarni Bálintot, most mégis háromszor tévesztett ütőt a felkerülő esetében. Ennek az lett az ára, hogy kétszer a lehető legrosszabb pozícióból kellett folytatnia a játékot. Meg is lett az eredménye, mindhárom esetben plusz egy ütés volt a pálya „jutalma”. Ezekkel a hibákkal együtt +2 lett a második nap. Ekkor a harmadik helyen állt, két 18 éves francia srác mögött, akik mindketten +1.0-es hendikepesek voltak. Az első három ütésre, a második két ütés távolságban. Bálint mögött pedig egy ütéssel lemaradva a negyedik helyen egy 0.9-es hendikepes versenyző „áhítozott” a dobogóra.

Az utolsó csoportban fej-fej mellett játszottak a versenyzők. Hogy milyen szoros volt arról az tanúskodik az is, hogy a befejező napon mindhárman hendikepet javítottak. Bálint így megőrizte harmadik helyét, amivel értékes bronzérmet szerzett a 68 fős magyar delegáció tagjaként. A teljes éremszerzés ezen a világjátékon a magyar színekben, 6 arany, 13 ezüst és 8 bronz. Ezúton is szeretnénk gratulálni a helyezetteknek, az érmeseknek és minden résztvevőnek egyaránt, valamint szeretnénk megköszönni a csapatvezetőknek az áldozatos munkát, amit éjt nappallá téve végeztek az egy hét alatt. Bálint sport pályafutása során, eddigi legnagyobb élménye volt ezen az eseményen részt venni a magyar csapat tagjaként. Erre a marokkói Gymnasiade-ra úgy fog visszaemlékezni, hogy itt érte el Bálint a nulla alatti hendikepet, amely a profivá váláshoz vezető út.

Závaczki Bálint felkészülését 2017/2018-ban a MOL Tehetségtámogató Program segíti.