2018. augusztus 30.

Berlini fesztiválon a kisfilm: gyerekotthonban élő kicsik a karácsonyról

Művészetterápiás céllal készült magyar kisfilmre figyeltek fel egy nemzetközi filmfesztiválon. A film érdekessége főleg mégis az, hogy szereplői és készítői nem képzett filmesek, hanem gyermekotthonban élő fiatalok és ott dolgozó szakemberek, akik gyógyító céllal tartanak filmes foglalkozásokat.

Bekerült a Berlini REC Diák Filmfesztivál versenyprogramjába (http://rec-filmfestival.de/), melyet szeptember 19-23. között rendeznek meg a berlini Tempelhof-on, a kulturális központtá vált egykori német reptéren. A fesztiválra idén több mint 600 filmet neveztek, ezek közé jutott be a Gyerekszem Egyesület projektfilmje.

A Hűvösvölgyi Gyermekotthonban működő terápiás fókuszú dramatikus filmcsoportok, akik az idei évben 24 alkalommal tartottak terápiás célú foglalkozásokat, az első félév végén egy karácsonyi dokumentumfilmet forgattak az otthonban. A gyerekek a kamerájukkal azt térképezték fel, hogy a gyerekotthonban élő fiatalok és az ott dolgozó felnőttek készülnek a szeretet ünnepére. Fontos eleme volt a felvételeknek, hogy egy olyan fiatalembert is megszólaltattak, aki korábban gyerekotthonban, velük együtt nevelkedett, de ma már a nevelőtestület tagja, gyermekfelügyelőként dolgozik az intézményben. A dokumentumfilm az intézményi karácsonyon nagy sikert aratott, megerősítő visszajelzés volt, hogy az itt lakók képesek érdekes, izgalmas, megérintő alkotást létrehozni közösen.

A Gyerekszem Egyesület korábban már más projektben is együttműködött a MOL Alapítvánnyal: a magyar HBO sorozatának, az Aranyéletnek egyik sztárja, az alapítvány akkori jószolgálati nagykövete, Ónodi Eszter a film egyik forgatási napján látta vendégül a Hűvösvölgyi Gyermekotthon filmszakkörös diákjait. A rendkívüli programon hat gyermek tekinthetett bele egy nagyszabású filmforgatás kulisszatitkaiba.

Gyerekszem Közhasznú Művészeti Egyesület több mint 10 éve tart filmkészítő szakköröket gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek számára, és évek óta a folyamatosan megrendezésre kerülő Gyermekszem Filmfesztivál rendezője (filmkészítő gyermekek magyarországi filmfesztiválja). A gyermekvédelemben élők filmkészítői szakköreinek vezetésére évek óta magas szintű képzési programjaik is futnak, továbbá számos pályázat és projekt sikeres megvalósítói voltak az elmúlt években. Öt éve a MOL Gyermekgyógyító Program támogatottjai.