2018. január 11.

A MOL IT központjába is ellátogathatott a fiatal fejlesztő, aki víz alatti robotot épített

A 17 éves Tóth Bence, aki egy jeltolmács okoskesztyű megalkotásáért kapta decemberben az Új Európa Alapítvány díját, január elején a MOL-ban találkozott az IS kollégáival, akiknek bemutatta munkáját.

A C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány december 2-án az Új Budapest Galériában, a Bálna Budapestben adta át a fiatal, kreatív informatikusoknak szóló <19 Szabadfogású Számítógép verseny díjait, melyet idén 15. alkalommal hirdettek meg. A nyertes pályaműveket és alkotásokat bemutató „A jelen képlete – Digitális bennszülöttek, digitális bevándorlók” című kiállítása – ahol az izgalmas alkotásokkal akár játszhatunk is – január 21-ig várja a látogatókat a Bálnában.

Tóth Bence a díjjal együtt a MOL IT fejlesztő központjába is meghívást kapott, ahol Svébis András, a MOL Információs Szolgáltatások vezetője és Vértessy-Koller Annamária, a GMF IT Integrációs és Fejlesztési vezető fogadta és vezette körbe a fiatal informatikust és tanárát, a korábban MOL Tehetséggondozásért Díjjal kitüntetett Zsigó Zsoltot.

A nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskola diákja már messzi országokban is sikert aratott művével, részt vett már brazíliai világkiállításon és olaszországi versenyen is.

Tóth Bence okoskesztyűje egy jelnyelvi szinkrontolmács tárgy, ami a beszéd és a halláskárosult embereknek segít. A robot flex szenzorokkal és gyorsulásmérőkkel egy Arduino (szabad szoftveres, nyílt forráskódú elektronikai fejlesztőplatform) feldolgozza a kéz és az ujjak mozgását, majd ezt hanggá alakítja. Az eszköz mobilis, ezért a felhasználó magával tudja vinni bárhova. A kesztyű segítségével a siket emberek képesek lehetnek mindennapi ügyeiket önállóan is intézni például a bankban, az autószerelőnél, megkönnyítheti a siket emberek társadalmi integrációját, a halláskárosultak foglalkoztatását, munkába állását. A kesztyű viselője képes kommunikálni azokkal az emberekkel is, akik nem ismerik a jelnyelvet.

A fiatal fejlesztő egyéb társadalmi hasznosságot felmutató projektben is dolgozik. Tanárával, Zsigó Zsolttal és diáktársával közösen víz alatti kutatórobotot is építettek már Nyíregyházán, mely a jövőben segítheti a víztakarékos technológia alkalmazását. A távirányítással működő kutatórobot megkönnyíti a víz alatt infrastruktúra állapotának figyelemmel kísérését, és jelentős költségcsökkentést tesz lehetővé például a Nyírség Víz Zrt. tározóinak üzemeltetése során.