2017. szeptember 08.

A mesemondás erejével

Gyerekkorunkban a mesehallgatás a fantázia világába vezetett, kreatívvá formálta gondolkodásunkat, miközben az emberiség egyetemes tudását is közvetítette számunkra. Emellett a leghatékonyabb nyugtató tevékenységként működött az elalvás előtti órában. A mese fejlesztő hatását használja módszerei közt a Gézengúz Alapítvány is.

Meseváros elnevezésű dráma és mesepedagógiai eszközöket alkalmazó művészetterápiás foglalkozásait tavaly indította el a Gézengúz Alapítvány a Születési Károsultakért. A csoportjukba érkező gyerekek szorongó, félénk, viselkedés zavaros, beilleszkedéssel küzdő óvodások.

A drámajátékokhoz használt szereplők a gyerekek kedvenc bábmeséiből, ismert magyar népmesékből kerülnek ki, ez segíti, hogy a picik könnyebben azonosulnak egy-egy mesehőssel. Ezen keresztül pedig saját problémáikra is reagálhatnak, hiszen a mesék ugyanúgy leküzdendő akadályokról, nehézségekről, sorsokról és családi viszonyokról szólnak, akárcsak az ő életükben. A tudatosan használt pszichológiai módszer a jól ismert történetek, sémák, karakterek segítségével indirekt módon mozdítják meg a gyerekekben lerakódott gondokat, félelmeket. A mesékben pedig sokszor a megoldások is megtalálhatók, hisz a tanulságok egy nép ősi ismeretanyagát hordozzák.

A Gézengúz Alapítvány meseterápiás foglalkozásainak köszönhetően a gyerekekből összeszokott csapat vált, vagyis javult a kapcsolatteremtés, segítőkészek, odafigyelőek lettek egymással, és már örömmel várták a foglalkozást, számítottak egymásra.

A Gézengúz Alapítvány munkáját a MOL Gyermekgyógyító Program 2007-től támogatja.