2017. szeptember 08.

A <19 Szabadfogású Számítógép Versenyt idén is meghirdetik a fiatal programozóknak

Az informatikai verseny szervezője, az Új Európa Alapítvány együttműködő partnere, a C3 Alapítvány. Pályázatukra az elmúlt másfél évtizedben már közel 6000 diák jelentkezett.

A jubileumi versenyen 19 év alatti magyar fiatalok vehetnek részt, egyénileg vagy csapatban. Nevezni lehet 2017. október 16-án éjfélig a verseny weboldalán verseny.c3.hu, önálló, számítógéppel készült alkotásokkal, alkalmazásokkal, informatikai megoldásokkal, formai-technikai megkötés nincs, a lényeges a kreativitás és az önállóság. Eddig versenyeikre közel 6000 pályázat érkezett, beleértve a határon túli pályázók munkáit is.

Ma Magyarországon a 19 év alatti generációra fókuszáló, az informatikai kreativitást ösztönző és az eredményeket nyilvánosan bemutató verseny, mely által a fiatalok nemcsak megerősítést, hanem bemutatkozási lehetőséget, valamint szakmai kommunikációs platformot és támogatást is kapnak, a <19 Szabadfogású Számítógép Versenyen kívül nem létezik.

A C3 a fiatalokat a kreatív eszközhasználatra és terveik megvalósítására ösztönözi, iskolás keretektől függetlenül. Az egyéni alkotókedv számára megmérettetést, valamint nyilvános bemutatkozási lehetőséget teremtenek. Arra buzdítják a fiatalokat évről évre, hogy a számítógép, az informatika hasznos és fontos dolog, mellyel változtathatnak világunkon. A verseny játékosan tanít és nevel, miközben az ötletek megvalósítására ösztönöz. A tizenéves generáció problémafelvetései és megoldásai releváns lokális és globális válaszokat adnak. A verseny hívta életre például 2005-ben az Időkép projektet, mely azóta több százezres napi látogatottságú portállá fejlődött.

A díjazott alkotásokból december másodikára tervezett díjátadót követően kiállítást rendeznek az Új Budapest Galériában, a Bálna Budapestben, mely egy hónapon át 2017. december 3. és 2018. január 7. között tart nyitva. A bemutató áttekintést ad a verseny tizenöt éves történetétől, a számítógépes művészet jelenéről és itt lesznek a verseny európai partnerei is, így az U19 – Create Your World (Ars Electronica, Linz), a német MB21 (Medienkulturzentrum Dresden), valamint a svájci bugnplay.ch (Migros-Kulturprozent). E partner versenyeken egyébként a díjnyertes magyar fiatalok számára is lehetőség nyílik a nemzetközi bemutatkozásra.