2018. február 05.

A 14 éves alpesi síző bravúrja Andorrában

A magyar alpesisí-serdülőválogatott kiemelkedően szerepelt az Andorrában megrendezett Borrufa-kupán, köztük a Vasas versenyzője, Tóth Zita támogatottunk is, aki U16-os korosztályban négy arannyal és egy bronzéremmel tért haza.

Befejeződött a 26. Trofeu Borrufa nemzetközi FIS serdülő utánpótlás verseny Andorrában. Összesen 20 nemzet közel 250 indulójával az egyik legrangosabb nemzetközi utánpótlás verseny rendezték meg alpesi síben. Büszkék lehetünk a mieinkre, mert a magyar csapat soha nem szerepelt még ilyen eredményesen nemzetközi megmérettetésen.

Négy versenyszámban versenyeztek a versenyzők (műlesiklás, óriás-műlesiklás, szuper-óriás-műlesiklás és alpesi összetettben).

A 14 éves Tóth Zita az U16 korosztályban képviselte Magyarországot, és négy arany, valamint egy bronz éremmel az eddigi legeredményesebb utánpótlás eredményt érte el. Zita kisgyermek korától kezdve sportol. Úszással kezdte, később a triatlon és mountain bike sportágakban is versenyezni kezdett, több diákolimpián is dobogóra állhatott. Az évek során három különböző sportágban is nyert országos diákolimpia döntőt: alpesi síben, triatlonban és hegyi kerékpározásban.

Tóth Zita az alpesi sí versenyzést hat évesen kezdte el. Eddigi pályafutása során 18x nyerte el a magyar bajnoki címet és háromszor lett magyar kupa győztes. Osztrák tartományi versenyeken is sikeres versenyzőként tartják számon. Eddig háromszor nyerte meg a steierországi tartományi bajnokságot. Nemzetközi mezőnyben is többször bizonyíthatta már tehetségét: eddig tízszer állhatott a dobogóra és négyszer a dobogó legfelső fokára. 2015-ben és 2016-ban is "Magyarország Jó Tanulója - Jó Sportolója" állami elismerésben részesült.

2017-ben Tóth Zitát a MOL Tehetségtámogató Program segíti eszközvásárlásában.