A HÓNAP EMBERE

2013. január, Rapport Richárd sakkozó

Rapport Richárd 16 éves sakkozó, hazánk legfiatalabb nemzetközi nagymestere szorgalmasan gyűjti az Élő-pontszámokat. Bár korosztályában jelenleg a legmagasabban jegyzik a világranglistán, ő már a felnőtt ellenfelekre koncentrál –tervei szerint a közeljövőben a világ top-50 játékosa közé sakkozza magát. Célja elérése érdekében Ricsi naponta 8-10 órát gyakorol, és rendszeresen külföldi versenyekre utazik, többek között a MOL Tehetségtámogató Program segítségével.

 

Tavaly ezüstérmet nyertél az U20-as sakkvilágbajnokságon, majd decemberben a rapid Európa-bajnokságon korosztályod legjobbja voltál. Idén milyen versenyeken játszol?

A legnagyobb kihívás rögtön januárban következik: közel három hetet a hollandiai Wijk ann Zee-ben töltök egy nemzetközi versenyen. Ez a viadal olyan rangos, mint a teniszben Wimbledon. Az „A” verseny mellett – ahol a legjobb magyar, Lékó Péter is indul – rendeznek egy „B” csoportos nagymesterversenyt is. Én ebbe a 14 fős, szintén nagyon komoly mezőnybe kaptam meghívást egyedüli magyarként. A későbbiekben játszom majd a magyar csapatbajnokságban, a német Bundesligában és az osztrák csapatbajnokságban is.

 

Mennyi időt szánsz egy-egy verseny előtt a készülésre?

A hollandiai versenyre most elég sokat készültem, napi 10 órát. De máskor is napi 7-8 órát sakkozok. Sokat gyakorlok egyedül, illetve ha van nálam edző vagy más játékos, akkor velük.

 A 16 éves Rapport Richárd napi 8-10 órát sakkozik.

 

Hogyan egyeztethető össze a profi sakk a tanulással, mit szól a családod a rengeteg programhoz?

A családom mindig támogatta a sakkozásomat. Mostanában különösen is érzem, hogy mellettem állnak – mindent alárendelnek annak, hogy készülni tudjak. Szüleimmel és három kisebb testvéremmel a Vas megyei Sén élek, az iskolában magántanuló vagyok, csak így tudok eleget gyakorolni.

 

Úgy hallottuk, kisiskolás korodban egy rosszul sikerült dolgozat után kezdtél el sakkozni.

Igen, egyszer nem olvastam el egy feladatot, ezért csak négyes lett a dolgozat. Mivel a koncentrációmmal gondok voltak, és apukám is sakkozott, azt gondolta, hogy a sakk nekem is hasznos lehet. Először persze csak hobbi szinten játszottam.

 

Eddigi pályafutásod melyik eredményét tekinted a legnagyobb sikernek?

A múlt évi világbajnoki ezüstérmet és azt, hogy hamar lettem nagymester.

 

Ki volt a legerősebb ellenfeled, akit legyőztél?

Arkadij Naiditsch, csapat Európa-bajnok, 2700 Élő-pontos német szupernagymester. Ott lesz a mostani holland versenyen is.

 

Nemrég nyilatkoztad, hogy hamarosan szeretnél bekerülni a világ top-50 játékosa közé. Mit kell még tenned, hogy ezt a célt elérd?

El kell érnem a 2700 Élő-pontot – ezekkel a pontokkal mérik a sakkozók teljesítményét, egy magyar fizikus, Élő Árpád fejlesztette ki ezt a rendszert. Jelenleg 2621 Élő-ponttal rendelkezem, az előrelépésre akkor van lehetőségem, ha megverek egy hozzám hasonló vagy erősebb ellenfelet. Egy ilyen győzelem öt pontot ér, ha egy versenyen négy erősebb ellenfelet megverek, akkor például húsz pontot gyűjthetek.

 Rapport Richárd sakkozó 

 

A nagy versenyeken egy-egy parti mennyi ideig tart?

Egy komoly parti átlagban négy és fél, öt óra. A játékosoknak másfél-másfél óra, valamint lépésenként fél-fél perc gondolkodási idő áll rendelkezésére, a negyvenedik lépés után kaphatunk plusz fél órát. Nekem a leghosszabb partim nyolc és fél órás volt.

 

Megszakítás nélkül?

Igen. Az elején még sok idő van a gondolkodásra, de a végén már nem, ha elfogyott az idő, lépésenként csak fél-fél percünk van. Ha a végjáték elhúzódik és „nyúzzuk” egymást, akár nyolcvan lépésre is sor kerülhet. Általában azért nem tart ilyen sokáig a parti, amikor gyorsan támadó játékot játszom, harminc körüli lépés után befejezem.

 

Meddig lehet bírni a rengeteg munkát? Sok példát látunk arra, hogy a fiatalok a korosztályos teljesítmények érdekében túlhajtják magukat, és mire igazán beérhetnének a felnőtt mezőnybe, elvesztik a motivációt.

Én nem félek ettől. Nagyon szeretek játszani, nálam ez a fő motiváló erő. Örömforrásként, hobbiként fogom fel a sakkozást, nem pedig munkaként. Korosztályos versenyeken egyébként ritkán játszom – az U20-as világbajnokság kivétel volt –, a felnőtt mezőnyre koncentrálok.

 

Kit tartasz jelenleg a világ legjobb sakkozójának?

Ez teljesen egyértelmű, a norvég Magnus Carlsen-t, aki minden idők legmagasabb Élő-pontszámával vezeti most a világranglistát. A hollandiai szuperversenyen ott lesz egyébként ő is.

 

A 2700-as bűvös szám elérése után hogyan tervezel tovább?

Ez csak a rövid távú terv, szeretnék továbbmenni, minél jobb eredményt elérni a ranglistán. Top-szinten meg is lehet élni a sakkból, remélem, ez nekem is sikerülni fog.

 

 

Ricsi az "Év sportolója" szavazáson az "Év felfedezett sportolója" kategória egyik jelöltje, szavazzanak rá!

 

Új Európa Alapítvány