A HÓNAP EMBERE

2012. március, Sebestyén Júlia

 

 

Sebestyén Júlia Európa-bajnok műkorcsolyázónő két éve vonult vissza az élsporttól, ám továbbra is a jég közelében tevékenykedik; edzőként szolgálja a magyar műkorcsolya sportot. Jelenleg a budapesti Jégcsarnokban tanítja nap mint nap a jövő reménységeit, és tervei szerint hamarosan saját egyesületet alapít. Idén márciustól pedig még egy szerepben találkozhatunk vele: a MOL Új Európa Alapítvány kurátoraként fogja segíteni az alapítvány tehetségtámogató munkáját.

 

Három és féléves kora óta a jégen van. Hogyan szerette meg ezt a sportágat, és mikor a döntött arról, hogy élsportoló lesz?

A véletlennek köszönhetem, hogy elkezdtem korcsolyázni. Tiszaújvárosban laktunk, és mivel édesanyám otthon volt a kistestvéremmel, engem sem fogadtak a bölcsődében. Rengeteg energiám volt, ezért hogy ne unatkozzak, elvittek a városi korcsolyaiskolába. Az ottani edző aztán hamar kiválasztott, mivel lelkes voltam és sohasem sírtam, amikor elestem. Egyre többet jártam edzésre, majd jöttek az első versenyek, eredmények, így magától jött a komolyabb sportolási igény.

 

Mi motiválta a napi edzések során, hiszen nem éppen profi körülmények között, sokáig nyitott jégpályán készült a versenyekre?

Mindig is nagyon szerettem edzeni, még mínusz 10-20 fokban is nyitott pályán gyakoroltam, azok közé tartoztam, akik melegedni sem mentek ki. Később aztán a versenyzéssel folyamatosan erősödött a motiváció – amikor egy-egy új program elkészült, vagy amikor nemzetközi versenyekre mehettem. Négy olimpián vett részt, 2004-ben egyedüli magyar műkorcsolyázónőként – hazai közönség előtt – hódította el az Európa-bajnoki címet.

 

Sebestyén Júlia edzést tart a jégcsarnokbanA versenyzés befejezése után milyen újabb célokat tűz ki maga elé?

Mindig is úgy terveztem, hogy versenyzői pályafutásom befejeztével a jégen maradok – 25 év korcsolyázás után nem lehet a jégnek csak úgy hátat fordítani. A sportágban szerzett tudást, tapasztalatot szeretném továbbadni, és a magyar műkorcsolya jövőjét segíteni. Jelenleg edzőként dolgozom, ehhez megszereztem a Testnevelési Egyetem diplomáját. További célom, hogy elvégezzem a technikai specialista bírói tanfolyamot. Emellett hamarosan saját egyesület indítok, ehhez meg kell várnom a tavaszi átigazolási időszakot.

 

Gálákon, előadásokban láthatjuk még korcsolyázni?

Profi gálákon szerepeltem többször is, két éve Edvin Martonnal a Kings On Ice Show-ban, korábban a német olimpiai bajnok Katarina Witt jégshow-jában léphettem fel. A versenyzés befejezését követően lettek volna még felkéréseim, de mivel egyre komolyabban edzősködöm, nem fér bele, hogy a gyerekeket itt hagyjam a külföldi előadások alatt. Másrészt már arra sincs időm, hogy én saját magamat eddzem…

 

Akkor hogyan tartja kondícióban magát, a tanításhoz mennyire kell fittnek maradnia?

Legalább napi öt órát jégen állok a gyerekek mellett – már ez sokkal több edzés, mint korábban. Igyekszem bemutatni a tanítványaimnak egy-egy elemet, tavaly ősszel még beöltöztem, és megugrottam a dupla axelt. Reggel és délután van a gyerekeknek edzés, olyankor jégen vagyok, ezen kívül még szárazedzéseket tartok nekik.

 

Az Új Európa Alapítvány újdonsült kurátoraként – aki az élsport világába sportolóként és edzőként is belelát – milyen tanácsokkal látná el a tehetséges fiataljainkat?

Nagyon sok munka és teherbírás kell a sporthoz, ezért bármilyen sportágat választ a gyerek, a legfontosabb, hogy kitartó, szorgalmas és céltudatos legyen. Egy élversenyző pályafutásában mindig vannak hullámvölgyek, de az akadályok láttán nem szabad, hogy feladja. Ha sérülés jön közbe, azt bizony türelmesen ki kell várni, hiszen az egészség mindennél előbbre való. Ugyanakkor a sikert is tudni kell kezelni.

 

És mi a helyzet a tanulással, össze lehet, össze kell egyeztetni az élsporttal?

Ha csak a mi esetünket nézzük: a jég bizony csúszik. Bármikor közbejöhet egy komolyabb sérülés, vagy egy olyan akadály, amitől nem tudjuk folytatni a versenysportot, és akkor nem állhat ott az ember, hogy semmi terve nincs a jövőjére vonatkozóan. A tanítványaim is reggel és délután, tanítás előtt és után járnak edzésekre. Amikor már idősebbek, és látszik, hogy tehetségesebbek, előfordul, hogy reggel késve érnek az iskolába. De azt gondolom, hogy ha az edzés után hazamennek, és bepótolják az aznapi hiányzást, nem lesz gond. Az élsport mellett én is hatosztályos gimnáziumba jártam, majd négy diplomát szereznem. Tehát megfelelő időbeosztással és odafigyeléssel össze lehet a kettőt egyeztetni. És bár ez lemondásokkal jár, mégis ha a végén az ember visszatekint, a sporttól kapott élmények, sikerek mindenért kárpótolnak.

 

Sebestyén Júlia edzést tart a JégcsarnokbanSebestyén Júlia edzést tart a Jégcsarnokban 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Az Új Európa Alapítvány a MOL Tehetségtámogató Program pályázatán keresztül segíti a tehetséges és eredményes fiatal sportolók pályafutását. Ön pontosan tudja, mekkora költségekkel jár a nemzetközi versenyekre való utazás, vagy a profi sportfelszerelések megvásárlása. Hogyan fogja segíteni a pályázatok elbírálását, a támogatottak kiválasztását?
Fontos megvizsgálni, hogy a pályázók milyen versenyen, milyen eredményt értek el. Bizonyos sportágakban sok kategóriában, sok távon van lehetőség eredményeket gyűjteni, míg máshol csupán egy-egy összetett eredmény van. Helyén kell kezelnünk a versenyeket minden sportágban.

 

Menyiben függ a kiemelkedően tehetséges sportoló sikeressége az anyagi háttértől?
Minden sportág anyagi nehézségekkel küzd, az utánpótlás korú gyerekek támogatását egyre nehezebben oldják meg. A szülők erejükön felül áldoznak már csak arra is, hogy a versenyző napi szinten edzésekre tudjon járni. Nem beszélve a nemzetközi versenyek költségeiről. Az, hogy a pályázati támogatásból a sportolók egy-egy verseny utazási költségeit megoldhatják, nagyon-nagy segítség. Vagy nézzük az eszközöket: az én esetemben a versenykorcsolyámat például évente kellett cserélni, a pengét kétévente. Egy korcsolya pengével együtt kétszázezer forintba került, ezt kezdetben a szüleimnek kellett megvásárolniuk. A támogatásra tehát mindenhol szükség van.

 

Új Európa Alapítvány

 

Sebestyén Júlia edzést tart a Jégcsarnokban